XX. századi krónikás

2021.04.02. 17:20

Izgalmas videó készült a Bordó Sárkány új lemezéhez

A debreceni zenekar új klipje örök érvényű problémákra hívja fel a figyelmet.

Fotó: Bordó Sárkány-archív

XX. századi krónikás címmel jelent meg nemrég a tízéves Bordó Sárkány új klipje, mely a formáció negyedik lemezének címadó dala lesz. A képi világában és tartalmában is egyaránt rendkívül gazdag videó néhány nap alatt többezres látogatottságot ért el a YouTube-on. Bár a debreceni zenekar szerzeménye néhány héttel a világjárvány előtt született, a pandémia nagymértékben hozzájárult a kidolgozás végleges formájához. Dickmann Roland, a Bordó Sárkány zenekarvezetője a Naplónak mondta el a produkció legfontosabb tudnivalóit. – A dallal és a hozzá készült klippel is az volt a szándékunk, hogy felhívjuk a figyelmet az emberi természet bizonyos aspektusainak változatlanságára, valamint hogy kifejezzük mindazt, ami a zenekar hangzásvilágában a kezdetektől megjelenik: a középkor jelképei, zeneisége és korunk zenei világa igen szépen ötvözhető.

A zenész korábban lapunknak arról is beszámolt, középkori és népi hangszereken, kizárólag akusztikusan szólaltatják meg hazánkban egyedülálló zenei világukat. – Az új dal legfontosabb üzenete az a párhuzam, mely szerint a társadalmat minden korban ugyanazok a vágyak és érdekek mozgatják: ugyanazon jelképek mentén haladunk, a tornyok, a zászlók, vallási egymásnak feszülések ugyanúgy megjelennek a mai híradásokban, mint a középkorban. A társadalmi dinamika változatlan – összegzett a frontember. A zenekar szerint a XX. századi krónikás kritika ugyan, de elsősorban arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy az ember – bár van ideje és lehetősége –, nem változik. A klipet a debreceni A Márk Péteri Film készítette az Avaldsnes és Legenda című Bordó Sárkány videókhoz hasonlóan.

Az új zenei anyagon a zenészek éppen az utolsó simításokat végzik, a lemezt várhatóan egy hónap múlva mutatják be majd. Dickmann Roland végül elmondta azt is, a pandémia időszakában folyamatosan tartják a kapcsolatot a közönséggel, többek között videóklipek és online koncertek formájában, de nagyon várják a személyes találkozást is, hogy élőben mutathassák be a XX. századi krónikást és a negyedik lemez többi dalát.

Szakál Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában