a közös barátság napja

2021.03.23. 19:38

Lengyel, magyar – két jó barát

A nemzedékeken átívelő kapcsolat emlékét őrzik, a középpontban a hazaszeretettel.

Fotó: Shutterstock

„Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol s issza borát” – ezt a mondást, és ennek lengyel változatát biztosan sokan ismerik mindkét érintett nemzetiségből – nyilatkozta a Naplónak Rácz Tibor, Debrecen Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, akit a március 23-i magyar–lengyel barátság napjáról, annak jelentőségéről kérdeztünk. Elmondta, azért fontos ez az alkalom, mert

az évnek ezen az egy napján talán nagyobb figyelem irányul a két nép közös múltjára, valamint azokra az elődökre, akik példát mutatnak a 21. század emberének hazaszeretetről.

Mint megtudhattuk, a nagy múltú barátias viszony generációkon át öröklődik, hiszen a szülők nemcsak mesélnek gyermekeiknek lengyelországi utazásaikról és megannyi pozitív élményükről, de el is viszik a kicsiket fiatalkori emlékeik helyszínére, ezáltal a két nemzet kapcsolata még szilárdabbá válik. – A magyar–lengyel barátság napja március 23-ra esik, erről a két ország törvényhozása 2007-ben hozott határozatokat. A dátum kiválasztása ismereteim szerint nem köthető különösebb közös történelmi eseményhez – fogalmazott Rácz Tibor. Arra is kitért, a köztársasági elnökök egy, a két nép barátságát szimbolizáló emlékművet is felavattak, 2006. március 24-én, Győrben. – A két országban egyébként minden évben van egy központi, hivatalos rendezvény, ez azonban már tavaly is elmaradt, a vírushelyzet és a korlátozási intézkedések miatt – tette hozzá.

A győri emlékmű a két nép barátságát szimbolizálja | Fotó: Rácz Tibor-archív

A debreceni lengyel önkormányzat 2019-ben alakult meg, így az azt követő esztendőben már szorgosan készültek arra, hogy az éves megemlékezésnek a cívisváros is részese lehessen. Azonban a pandémia miatt az egész éves programtervük felborult, és azóta is akadályokba ütköznek. – Mivel az első korlátozások 2020 márciusában léptek életbe, így értelemszerűen minden igyekezet ellenére lehetetlenné vált bármilyen megemlékezés, akár a legkisebb műsor megszervezése is, az online térben tartott programok pedig nem az igaziak. Ez sajnos idén sem lesz másképp – tájékoztatott az elnök. Bizakodóan hozzátette, remélik, hogy minél hamarabb véget érnek a korlátozások, és idén már tudnak kisebb rendezvényeket tartani, hiszen minden programjuk a magyar–lengyel barátságot szimbolizálja és erősíti.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában