emlékezés

2021.02.17. 17:30

Huszonhárom éve hunyt el Wass Albert, aki többször is visszatért Debrecenbe

A költő, író a cívisvárosban élt, tanult és alkotott a századelőn.

Fotó: Molnár Péter

Wass Albert (1908. január 8. – 1998. február 17.) erdélyi magyar író, költő 1928 és 1931 között a királyi gazdasági akadémia tanulója volt Pallagon. Ezekre az éveire élete egyik legboldogabb időszakaként emlékezett.

Húszéves korában, amikor ideköltözött, már megjelent a Virágtemetés és a Fenyő a hegytetőn című verseskötete. Bakó Endre irodalomtörténész korábbi előadása szerint Wass Albert Debrecenben részt vett a Széchenyi Gazdasági Osztály ifjúsági egyesületének munkájában, tagja volt a Bethlen Gábor Körnek, belépett a főiskola céllövőcsapatába, a Festetics Bajtársi Egyesületbe is. Közben írásai jelentek meg a mérsékelt Debreczen című lapban, állandó munkatársa volt a jobboldali Hajdúföldnek, majd 1929-től a Debreceni Újság és a Hajdúföld egyesülésével létrejött orgánumnak dolgozott.

Többször visszatért

A Székelyek parkjában lévő szoborcsoport egyik Wass-idézetes sziklája | Fotó: Molnár Péter

Debrecen utcáit, nevezetességeit is megörökítette verseiben. Bakó Endre az itteni lapokban megjelent, mintegy 25 ismeretlen versét és ugyanennyi novelláját is felfedezte a kutatásaival. A leírások szerint Wass Albert (akinek csaknem 50 regénye jelent meg) még 1937-ben, 1940-ben és 1942-ben is járt Debrecenben. Emlékét több kompozíció is őrzi a cívisvárosban. A Balásházy-középiskola falán például 1998 óta gránit emléktábla van (melyet Gábor Emese Anna készített), fölötte pedig 2003 óta kerámia dombormű. A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusának folyosóján ugyancsak emléktábla tiszteleg előtte. A domborművet Hunyadi László készítette, és 2005 áprilisában helyezték ki. A szürkegránit táblán az aranybetűs felirat arról tájékoztat, hogy a gazdász, író, költő, alternatív Kossuth-díjas Wass Albert az egyetem hallgatója volt.

Ezúttal zárt körben ünnepelnek

A legfontosabb emlékmű a Medgyessy sétányon, a Székelyek parkjában áll 2008 óta. Ezt az egész alakos szobrot a Polgári Casino Egyesület kezdeményezésére Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. Wass Albert emlékét mindemellett a nevét viselő társaság is ápolja Debrecenben. Most azonban csak zárt körű koszorúzásokat tartanak – tudtuk meg Molnár Csilla titkártól.

Koszorúk három helyen

A két évvel ezelőtti irodalmi est felvételének közzétételével is tisztelegnek az író halálának évfordulója alkalmából.

A Gróf Wass Albert Társaság mindenkori vezetősége minden évben megemlékezik az egyesület névadójáról. Idén a vírushelyzet miatt nyilvános ünnepséget nem szervezett a társaság, viszont a vezetőségi tagok három helyszínen is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Fotó: Gróf Wass Albert Társaság

Az író pallagi iskolájának falán lévő domborműnél kezdték a megemlékezést, a nagyerdei egész alakos szobornál folytatták, majd a Honvéd utcai domborműnél zárták a rövid ünnepi műsorral egybekötött tisztelgést. Az ilyenkor hagyományosan megrendezett jótékonysági irodalmi est elmaradt. A társaság az online csatornáján a két évvel ezelőtt tartott irodalmi esetről készült videót teszi közzé emlékezésül. Bizakodnak abban, hogy jövőre minden visszaállhat a régi kerékvágásba.

Fotó: Gróf Wass Albert Társaság

VA, HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában