Ex librisekkel az összetartozásért

2021.01.05. 13:37

Tárlat nyílt a vámospércsi pályázat műveiből

A 2020-as év utolsó napján nyílt meg Vámospércsen az „Atlantisz harangoz” című ex libris kiállítás, természetesen a járványügyi rendelkezések figyelembevételével, az online térben.

A helyi önkormányzat és a Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület által meghirdetett országos pályázatra szép számmal érkeztek munkák a Kárpát-medence különböző térségeiből.

– 2019-ben az Ady-emlékévhez kapcsolódtunk felhívásunkkal, 2020-ban pedig a nemzeti összetartozás éve adta a sugallatot, hogy pályázóinktól elsősorban határon túli városok, falvak ex libriseken történő megjelenítését kérjük. A pályázat elnevezéseként Reményik Sándor közismert verscímét (Atlantisz harangoz) választottuk. Kolozsvár, Sztána, Munkács, Székelyföld, Pozsony, Érkeserű, Érmindszent – hogy csak néhány települést és térséget említsek a kiállított alkotások témái közül. Mind a gyermek, mind a felnőtt kategória győztesei kiemelkedő munkákkal örvendeztettek meg minket, amelyek Vámospércs város képzőművészeti archívumát gazdagítják immár – mondta el Somogyi László Gábor képzőművész, a kiállítás egyik kurátora.

„Milyen különös év volt… Pontosan a nemzeti összetartozás évében zárultak le újra az országhatárok. Pontosan akkor, amikor leginkább határtalannak kellett volna éreznünk magunkat. Mégis megtanított minket 2020 az összetartozásra, összetartásra, szolidaritásra, igaz, kissé más értelemben.”

– Habár a pályázatot, akár az országot, sőt a világot, kettévágta a pandémia, mégis az év utolsó napjára elkészült rendhagyó tárlatunk. Örömmel számolhatunk be arról is, hogy június negyedikén első ízben adhattuk át az erdélyi testvértelepülésünkkel, Szilágybagossal közösen alapított Összetartozunk-díjat – tolmácsolta Ménes Andrea polgármester (és a pályázat fővédnöke) gondolatait a vámospércsi önkormányzat közleménye.

A kategóriagyőztesek – Sándor Ákos és Réti András – pénzjutalomban és oklevélben részesülnek. A Vámospércs Városi Önkormányzat és a Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület 2021-ben más témában újra meghirdeti ex libris pályázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában