Sikerek követték a vargabetűt

2021.01.07. 14:00

Jogi pályára készült, zenei karrier lett belőle

Budai Krisztián ütőhangszeres művésztanár ma már saját lemezzel és dalokkal büszkélkedhet.

Fotó: Budai Krisztián-archív

A zeneszerzés 2014-től lett domináns Budai Krisztián életében, mivel ebben az évben tudatosult benne, hogy a zenélés mellett szeretne saját darabokat is írni. Az általa alkotott dalok végeredményével elégedett volt, majd feldolgozta azokat akkori tanítványaival. – Folyamatosan jöttek az újabb ötletek és darabok, voltak, amiket stúdióban rögzítettünk. A Sounds of Langwana kislemezről a Langwana című szerzeményemet a dániai Svitzer kottakiadó jelentette meg, majd ezt követte 2018-ban az Okraltée, amely egy négyszámos lemez volt, saját dalokkal – mondta a művész. – A megjelent albumokon vagy a darabjaimban a bennem összegyűlt gondolatok találhatóak meg, melyeket zenei formába öntöttem. Az elmúlt két évben két lemezem jelent meg, az utolsóhoz egy videó is készült. Ehhez minden sávot én játszottam fel, és hamarosan várható a folytatása is. Fontos, hogy nem profi zenészeknek szántam a 2020-as alkotásom, hiszen a lényege, hogy akár amatőrök által is könnyen értelmezhető legyen – tette hozzá.

Rügybölcsőtől Debrecenig

Budai Krisztiánnak a választott pályájához való eljutása egy hatalmas vargabetű volt. Általános iskolába zenetagozatra járt Újfehértón, akkoriban zongorázott és részt vett az iskolai kórus életében. – Tizenévesen éreztem, hogy nem volt az igazi az, amit csináltam. A bennem kavargó, majd felszínre törő kétes érzések miatt egy sima gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat Hajdúdorogon, ahol később megtaláltak az ütőhangszerek. Aktívan részt vettem a gimnázium zenei életében, majd a helyi zeneiskola ütős részlegén megüresedett egy hely, ahova nagy szerencsémre meghívást kaptam – emlékezett vissza az ütőhangszeres művésztanár. – Elmentem egy felvételi meghallgatásra, megcélozva a megüresedett helyet, ahol rögtön felvettek. Majd az érettségi után eredetileg jogi pályára készültem, de végül Nyíregyházán kötöttem ki, a művészeti szakközépiskolában. Akkoriban Joó Csaba volt az ütőtanár, aki pozitívan bírálta el a felvételimet és felajánlotta a segítségét a fejlődésemben. Míg a kezei alatt tanultam, négy év folyamán kikristályosodott, hogy valójában mit is szeretnék – osztotta meg. – A Debreceni Egyetem szervezésében létezik egy rezes-ütős országos verseny, amin sokszor nézőként részt vettem, míg Nyíregyházán tanultam. Mikor kívülről szemléltem a megmérettetést, rengeteg embert láttam játszani az ország különböző egyetemeiről. Számomra mindig a debreceniek voltak a legszimpatikusabbak, az ő technikájukkal tudtam a leginkább azonosulni, ezért a cívisvárosba jelentkeztem a további tanulmányaim folytatására. Debrecenben Szabó István keze alá kerültem, akinél az ütőhangszeres előadóművész szakon elvégeztem az alapképzést, majd az ütőtanári mesterszakot is – mondta.

Díjözön és elismerés

Budai Krisztián életében jelen van egy mellékszál, amely 2005-be repít vissza: egykori nyíregyházi mestere, Joó Csaba biztatta, hogy vegyen részt a Művészetek Völgyében megrendezett Ütős Völgy nevű rendezvényen. – Hallgattam Csabára, és elmentem megnézni az Amadinda Ütőegyüttes nyilvános próbáit, ahova egyébként két amerikai marimba mestert is elhívtak. Az Ütős Völgyön jelen volt Dely István és családja is, akik a kézzel üthető hangszerek rejtelmeibe vezették be a jelenlévőket. Ezt az élményt követően nem akart elmúlni a kongázás iránti vágyam – emelte ki a művész. – Éreztem hogy szeretem az ütős hangszereket, de a kongázást, a zeneszerzést és az előadóművészetet sem akarom abbahagyni. A vágyaimat követve 2007-ben kaptam meg a legelső díjamat: Nyíregyházán, a művészeti szakközépiskolában, ahol a pályázati hangversenyen az első helyet, valamint a közönségdíjat is bezsebeltem. Majd 2009-ben az egyetem által rendezett 32. Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny harmadik helyezettje lettem. A következő díj 2012-ben következett, amikor a Schlagwerk német ütőhangszergyár nemzetközi cajon versenyén ötödik helyezett lettem. Ebben a megmérettetésben otthoni körülmények között kellett videót készíteni és azzal nevezni – részletezte. – A Nemzeti Kulturális Alap támogatását két alkalommal is elnyertem, 2015-ben, majd 2019-ben. 2015-ben a Meinl Percussion németországi hangszercégnek lettem az endorzere (támogatott művésze) egyetlen debreceniként, ami azóta is tart – mondta, majd hozzátette: 2020-ban a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíját is elnyerte.

Borítókép: Pillanatkép Budai Krisztián 2019-es, Ady parkban rendezett szóló koncertjéről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában