Van, aki Zoomon szereti

2020.12.16. 13:50

A színművészeknek hiányzik a rutin és a színház

Mészáros Ibolya új sorozatából az is kiderült, mi hiányzik Bakota Árpádnak leginkább a színházból.

20200114 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Vranyecz Artúr rendezésében mutatja be Antoine de Saint-Exupéry klasszikusát, A kis herceget a Csokonai Színház. képen: Bakota Árpád

Fotó: Napló-archív

Van, aki Zoomon szereti címmel indult a napokban új, online műsor a Csokonai Színház közösségi oldalán. A felvételeken Mészáros Ibolya színművész a reggeli kávé mellett kérdezi színésztársait, akik – utalva a sorozat címére – a járványhelyzet miatt a Zoom segítségével próbálnak és készülnek az előadásokra.

Bakota Árpád szerint jó is, rossz is a pandémiás helyzet. A színművésznek hiányzik a színház, a reggeli rutin, a délelőtti próbák és a sikerélmény, melyek hiányát nem kevesebb mint húszéves rutin teszi még érezhetőbbé. – Mi a sikerből élünk – magyarázta.

Sarokcsiszoló és sör: akadnak dolgok, melyekre csak most van idő. Hogy mit hiányol a szabadkai születésű színész leginkább a színházból? A kerékpártárolót és a büfét, de ez utóbbi jelentőségét ne becsüljük le első hallásra, a színművész vallomása szerint ugyanis sok minden ott dől el: ott kezdődik a próba előtti, negyedórás bemelegítés a beszélgetésekkel, ott csengenek le az előadások utózöngéi is a színésztársaival, akiket szintén nagyon hiányol.

Bakota Árpád jelenleg az Edmond című darabot próbálja a Zoomon keresztül, hasonlóan Az öreg hölgy látogatásához, amin tavasszal szintén ebben a formában dolgoztak. A színész szerint ez a módszer nem megszokható, mivel a színpadon volna a helyük, de ennek is fontos a pozitív oldalát nézni: több idő lesz felkészülni az előadásokra. – Ha viccelni szeretnék, úgy is gondolhatnám, ez lehet a főpróbája annak a helyzetnek, amikor végleg a kibertérbe kerülünk, és a színpadon nem minket, hanem a 3D-s, holográftechnikával odavetített másunkat látja majd a közönség – jegyezte meg Bakota Árpád.

Meglepetések

A színművész arról is beszélt, hogy négy évtized szakmai rutinnal is érték nagy meglepetések, például a Lear próbái alatt. – Sok más darabhoz hasonlóan ennél a szerepnél is voltak előzetes elképzeléseim, de Ilja Bocsarnikovsz orosz rendező nem engedte, hogy az eddig kialakított „fiókrendszeremből” húzzak elő valamit Kent grófjának alakításához. Nagyon nehéz volt, de amikor a végén sikerült valami újat is kihozni magamból, iszonyatosan büszke voltam magamra – emlékezett vissza a Csokonai társulatának tagja.

Bakota Árpád mesélt legnagyobb szenvedélyéről, a vitorlázórepülésről is, melyet sportként és hobbiként egyaránt immár negyven éve űz. Szilveszterhez és az elmaradhatatlan újévi fogadalmakhoz közeledve a debreceni színész végül úgy összegzett: már tíz éve leszokott a fogadalomtételről, ugyanis soha nem tuja őket betartani.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában