élmények a modemben

2020.11.19. 12:44

Látogatók most nem lehetnek, de a szakmai munka zajlik

Kiállítás, tárlatvezetés és szakmai háttérmunka: zajlik az élet a kortárs művészeti központban.

Fotó: Napló-archív

Bár fizikai értelemben egy időre bezárta kapuit, korántsem hagyja képzőművészeti élmények nélkül látogatóit a régió legjelentősebb kortárs galériája. A Modem vezetőjét, Koroknai Editet a Napló arról kérdezte, milyen szakmai munka folyik jelenleg a falak között, és hogyan juttatják el kiállításaikat a közönséghez ebben az időszakban.

– Gondolkodtunk azon, hogy megnyílhat-e megnyitó nélkül egy kiállítás, és ha online megnyílik, kinek, ha utána zárva tartjuk az ajtókat – fogalmazott Koroknai Edit, aki szerint felmerül a kérdés: nyilvánosság-e az online, milyen élményt adhat a közönségnek laptopon, telefonon egy tárlat, és kiállítás-e egyáltalán így egy kiállítás? A szakember arra is emlékeztetett, hogy olyan régóta dolgoztak már az idei év egyik legfontosabbnak szánt tárlatán, Kicsiny Balázs életmű-kiállításán, és olyan komplex anyag állt össze, hogy úgy érezték a művésszel és a kurátorral együtt: ezt mindenképpen meg kell nyitni. – November 14-én online megnyílt a kiállítás Időhúzás címmel, megjelent hozzá egy nagyon komoly monográfiakötet is, és mostantól hétről hétre online programokat szervezünk a kiállításhoz tárlatvezetések és beszélgetések formájában. Szombaton nyílik Klónia címmel Ferenczy Zsolt kiállítása ugyancsak online, melyhez szintén katalógust készítünk – mutatott rá a szakember.

A, B és C tervvel

Lapunknak Koroknai Edit arról is beszélt, hogy hol és hogyan zajlik ebben az időszakban a Modem szerteágazó szakmai tevékenysége. – Azok a kollégák, akik a kiállítás építésében, installálásban, technikai munkában, illetve a Modem őrzésében vesznek részt, továbbra is bent dolgoznak, maszkban és minden előírást a lehető legkomolyabban betartva – emelte ki, majd megjegyezte: azoknak a kollégáknak, akik otthonról is el tudják végezni a feladatokat, otthoni munkavégzést rendelt el.

– Ők többek között folytatják a Modem-gyűjtemény feldolgozását, szervezik a kiállítások online kísérőprogramjait, pályázatot írnak, illetve egy komoly kollekcióval szeretnénk előállni a karácsonyi szezonra, művészet otthonra jelszóval. Menő modemes ajándéktárgyakat tervezünk és készítünk, ezekből próbálunk egy kis bevételre szert tenni – árulta el Koroknai Edit. A Modem vezetője kitért arra is, hogy katalógusaik továbbra is megvásárolhatók online, vállalják a kiszállítást, emellett kis léptékben, de továbbra is készítenek textilmaszkokat, amelyeket jelképes, kétszáz forintos összegért a nap 24 órájában megvásárolhat bárki a Modem bejáratánál a maszkautomatából.

A kortárs művészeti központ vezetője lapunknak arról is beszámolt, mi történik, ha harminc napnál tovább tart a zárás. – Abban az esetben folytatjuk a tavasszal megkezdett karbantartási, javítási munkákat, a parkettától a festésen át a technikai eszközök javításáig. Egy 4650 négyzetméteres épületben minden órában akad újabb javítanivaló vagy fejleszthető eszköz, berendezés – tudatta végül Koroknai Edit.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában