a kosárfonás művészete

2020.11.15. 16:12

Félszáz évig is kitarthat egy-egy jó demizson

A mondás szerint csak fűzfa, bokor és vessző kell a jó kosárhoz, de ez nem így van.

Fotó: Bucsi Bernadett Ildikó

Baji Imre népi iparművész már csaknem negyven éve foglalkozik kosárfonással, a mesterség szeretetét édesanyjától örökölte. Szerinte az alkotás örömét az adja, hogy egy marék vesszőből marandó, hasznos tárgy készül, amelynek minden porcikája őrzi készítője munkáját.

Sokan azt gondolják, hogy a kosárfonáshoz nem kell más, csak vessző. A népi iparművész a Naplónak elmondta, hogy ez nem egészen így van. – Ártéren vagy patakparton, vízparton nagyon sok vesszőt találhatunk, akadnak többfelé fűzfabokrok is, azonban az itt fellelhető vesszők nagy része alkalmatlan kosárfonáshoz. Ennek az az oka, hogy ezeken a vesszőkön nagyon sok elágazás van, ettől fogva már használhatatlanok, illetve az is probléma, hogy javarészt mindössze 20-30 centiméteres vesszők – részletezte.

Minden vesszőből font kosár vagy tárolóedény elkészítése külön tervezést igényel, a kivitelezés mindig pontos, szakmai szabályok mentén történik. Éppen ebben rejlik a mesterség nehézsége, és emiatt igényel bizonyos kéz­ügyességet és érettséget. – Sokszor fontam és fonok gyerekek társaságában, de azt tapasztalom, hogy legfeljebb a 14-15 éves korosztállyal lehet közösen dolgozni. A kisebbekkel esetleg koszorúalapot lehet készíteni, számukra inkább az a lényeges a kézműves tevékenységben, hogy megismerkedhetnek az anyaggal. A legbonyolultabb termékek elkészítéséhez nekem is több órára van szükségem, pedig már 38 éve foglalkozom kosárfonással – mondta.

Régen sokan keresték

Hozzátette,

manapság nincs akkora kereslet a fonott termékekre, mert átvették az uralmat a műanyagból készült használati tárgyak.

– Furcsa módon nem keresik annyira a kosarat, mint amennyire logikus lehetne, hiszen rendkívül praktikus és az elkészítése is környezettudatos módon történik. A fonott termékek a természettől kapott anyagból készülnek, és nagyon tartósak, hiszen egy jól elkészített, jól elszegett bevásárlókosár akár 15 évig is használható, a kenyereskosár vagy demizson pedig akár 50 évig is tartós maradhat – tette hozzá.

BBI

Borítókép: Baji Imre népi iparművész szerint csaknem negyven éve volt igazán divatos a fonott kosár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában