előadás

2020.10.05. 11:23

Szabó Magdát ünnepli a Csokonai Színház

A debreceni írónő születésének évfordulója alkalmából a Kölcsey Központban lesz látható Az ajtó, a Csokonai Színház egyik legkedveltebb előadása, Kubik Annával, Varga Klárival és Vranyecz Artúrral a főbb szerepekben.

Az ajtó két erős ember barátságáról és a tükörbe nézés képességéről szól – írja közleményében a Csokonai Színház. A történet alapja az írónő és a nála szolgálatot vállaló Emerenc, a házvezetőnő története, akik próbálgatják egymást, és miután megmérettettek, beengedik a másik felet az Ajtó mögé. A Csokonai Színház produkcióját Naszlady Éva rendezte, aki azt hangsúlyozta a próbafolyamat során, hogy milyen izgalmas szellemi utazás volt két nagy formátumú nő sorsát színre vinni. „Mindketten a saját világuk királynői. Mindkettő csúcsteljesítményt nyújt, a környezete tiszteli, elismeri. Trónok harca. És mindemellett egymás tükörképei is. Találkozásuk alkalmat ad arra, hogy mindegyikük elgondolkozzon a maga határain, elakadásain, hibáin, korlátain. Kettejük harca és „barátsága” persze nekünk is alkalmat és gondolkodni valót ad magunkkal kapcsolatban.”

Fotó: Csokonai Színház-archív

Kubik Anna arról beszélt, mennyi kihívást jelentett a csupa csoda és titok Emerenc megformálása. „Ismerek ilyen embert, aki csupa tüske kívül, és közben a világ legszerethetőbb lénye. Emerenc is cipeli a páncélját, és abban találja meg élete értelmét, hogy másokat kiszolgál. Mindezt furcsa pokróc modorral teszi, mert védi magát és az érzelmeit. Azt vallja, hogy addig kell élni, amíg az embernek érdemes célja, feladata van. Egy bíborfolyó az élete és ezt a sok, csordogáló szenvedést próbálja valahogy mederben tartani. Aztán nagyon nehezen, évtizedek múltával mégis a bizalmába fogad valakit, az írónőt, akiről úgy gondolja, hogy talán örököse lehet az életének, gondolatainak, történeteinek, hisz elmesél neki mindent, amit másoknak nem, és újra csalódnia kell. Ezt nem lehet túlélni.”

Az előadást a saját járványügyi szabályainak betartásával játssza a Csokonai Színház október 6-án a Kölcsey Központ nagytermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában