látogatóközpontot adtak át

2020.10.17. 18:54

Méltó helyet kapott a Nánási Portéka

A hajdúnánási Kendereskertben megnyílt a Portéka Ház – olvasható a megyei önkormányzat közleményében. Az ünnepélyes átadót október 17-én tartották.

Fotó: hbmo.hu

A hbmo.hu híradása szerint Szólláth Tibor polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a kendereskerti látogatóközpontot nyolc éve kezdték kialakítani, és azóta is egyre többen jönnek el a pásztorkultúra részét képező ki- és behajtási ünnepségre. Hangsúlyozta, hogy

a pásztorkultúra fenntartása kiemelten fontos, hiszen ez a világörökség olyan része, mely csak hazánkban van jelen.

Dr. Tiba István, a térség országgyűlési képviselője mindezt kiegészítette azzal, hogy a tervek szerint a ház felső szintjén szobákat is kialakítanak majd, hogy az érdeklődők minden évszakban részesei lehessenek a hagyományápolásnak.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszédében ismertette a beruházást. Elmondta, hogy a Portéka Ház egy összetett program szerves része. A projekt hét település és a megyei önkormányzat partneri együttműködésében egy olyan tematikus turisztikai kínálatot szeretne majd biztosítani, ami a közös múltat teszi egy zsinórmértékbe. Szerinte azok, akik hajtották a szürke marhákat Ausztria, Olaszország vagy Németország piacaira, nemcsak egyszerű marhahajcsárok voltak, hanem egyfajta kultúrát közvetítettek és hoztak onnan hazánkba is.

Fotó: hbmo.hu

Dr. Nagy István agrárminiszter is jelen volt az eseményen, aki a pásztorokat méltatta. Mint mondta, szolgálatuk nem kevesebb volt, mint a kiemelkedő érték védelme. A 14. századtól a szürke marha léte munkát, szakmát és kultúrát adott, sőt a népi kézművesség fejlődéséhez is hozzájárult. Hangsúlyozta továbbá, hogy

a pásztorkultúrát, ezt az alkotó életformát nem elég csak gyűjteményekben bemutatni, hanem élővé, mindenki számára elérhetővé kell tenni. Erre vállalkozott a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat.

A Portéka Ház kiállítóterének egyik legfőbb értékét a nánásiak közösségi- és nemzettudatát is formáló, az állattartó életmódhoz kapcsolódó tárgyak bemutatása lesz. Mindez ötvöződik a helyi termékek bemutatásával, népszerűsítésével.

A ház egyelőre még üres, de hamarosan megtelik helyi kézműves termékekkel. Jelenleg a Keleti-főcsatorna építését bemutató sajtótörténeti kiállítást láthatják az érdeklődők.

Fotó: hbmo.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában