Csavajda Péter munkái

2020.10.17. 16:32

Kézzel készít bútorokat a debreceni kosárfonó

Csavajda Péter sajátosan tanult vesszőből fonni bútorokat; mára több ezer lakásban megtalálhatók a munkái.

Fotó: Csavajda Péter-archív

Csavajda Péter kosárfonó 2005 óta foglalkozik fonott áruk készítésével, amelyek manapság elengedhetetlen elemei a modern lakberendezésnek. Otthonunkat vagy hétvégi házunkat díszíthetik, kiegészíthetik a fonott, vesszőből készült bútorok.

„Mindent a saját elképzeléseim alapján, a saját kivitelezésemben készítek: lakkozással, festéssel, pácolással és textíliákkal színesítem az elkészített termékeket”

– részletezte Csavajda Péter, aki korábban sírkő- és műkőkészítő volt a balesete előtt, így kézügyessége mindig is volt. – A balesetem óta tolószékből hódolok a szenvedélyemnek, a munka folyamán nem okoz nehézséget semmi. A bútorok elkészítése kicsit időigényesebb és problémásabb, mint egy kisebb berendezési tárgyé. Hiába mondom azt valamire, hogy szeretem csinálni, ha többet kell belőle készítenem a kelleténél, megunom egy idő után – vélekedett.

Lakáskörút

Fotó: Csavajda Péter-archív

Vesszőből készíthető bútor, szekrény, kosár, aszaló és bármi, amit csak el tud az ember képzelni. Nézzünk körbe a lakásban, hova lehet alkalmas és praktikus egy fonott bútor. – A konyha dísze lehet egy vesszőből készült szék, mely amellett, hogy szép, strapabíró is. Gondolkozhatunk fonott gyümölcs– és fűszertartóban, de akár egy asztalban vagy tárolószekrényben is – osztotta meg a kosárfonó. – Egy nagyobb fonott bútor esetében először a favázat kell megépíteni, ez az asztalosmunka rész. Erre kell ráfonni a vesszőket, majd összeállítani a kész bútort. A nappaliban, egy kanapé esetében elengedhetetlen, hogy konkrét favázat kelljen építeni, hiszen a későbbiek folyamán ez teszi lehetővé, hogy ne szakadjon össze terhelés alatt. A fürdőszobába kitűnő lehet egy fonott szennyestartó, a mosdóba pedig egy vesszőből készült kuka – folytatta. – Egy fonott kosár a boltba járáshoz elengedhetetlen, hiszen amellett, hogy bármennyi terhet elbír, környezetbarát is. Az előszobába egy fonott vesszőből készült cipősszekrény praktikus lehet, mivel amellett, hogy esztétikus, elnyeli a folyosón ácsorgó lábbeliket – tette hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában