fotókkal

2020.09.11. 13:00

Tiszafüredi művész nyerte a nemzetközi fazekasfesztivál pályázatát

Kihirdették a XI. Nemzetközi Fazekas Fesztivál pályázatának győztesét.

Fotó: Kiss Annamarie

A kézművesség, a kézművesipar Debrecennek nagyon fontos hagyománya. Mára ugyan kicsit elfeledetté vált, de a cívis polgárok mentalitásából nem törlődött ki. Az, hogy a város és az ország határain is átívelő kulturális pályázattal Debrecenben továbbéltetjük a fazekas hagyományt mint egy élő mesterséget, úgy gondolom, a jelen és jövő szempontjából is jelentős – mondta Puskás István alpolgármester a XI. Nemzetközi Fazekas Fesztivál pályázati kiállításának pénteki megnyitóján.

Fotó: Kiss Annamarie

A szervezők a tavalyi évben elhunyt Les Gábor, a Népművészet Mestere emlékére szentelték idén a XI. Nemzetközi Fazekas Fesztivál pályázati kiírását. A sokak által ismert fazekas tálakból és bokályokból alkotott igazán kiemelkedőt, ezért az idei esztendőben ezekkel az alkotásokkal nevezhettek a pályázatban résztvevők. A beérkezett műveket nem zsűri értékelte: a művészek egymás munkájáról alkottak véleményt.

Zilahi kerámia győzött

A szavazatok alapján a tiszafüredi Nagyné Török Zsóka vehette át a győzelemmel járó díjat, ami a Les család által felajánlott kerámiatál volt.

– Már több mint harminc éve foglalkozom fazekassággal. A debreceni fesztivál pályázatára határon túli, zilahi kerámiával neveztem. Ezzel a csodás és mégis nagyon nehéz technikával Les Gábor által ismerkedhettem meg. Alapvetően kísérletező típus vagyok, korábban nem írókáztam mázas festékkel, éppen ezért számomra ez a feladat nem volt könnyű. Úgy gondoltam, hogy Les Gáborhoz, akihez évek óta tartó barátság is kötött, ez a technika tartozott a leginkább, így rá emlékezve tiszteletemet tehettem az alkotásokkal – nyilatkozta a Naplónak Nagyné Török Zsóka.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában