Fotókkal

2020.09.25. 18:25

Nosztalgikus tárlat a belvárosban

Megnyitották az ÁTTÖRÉS. KELET kiállítást a debreceni Baltazár Dezső téren pénteken.

Fotó: Matey István

NDK-zsömlével ugyan nem szolgál, de sokakban máig élő emlékeket idéz a MODEM legújabb kiállítása. Koroknai Edit, a művészeti központ vezetője rávilágított: a német áttörés harmincéves jubileumára emlékező tárlat a jelenkor küzdelmeinek lenyomata is.

„Hónapok óta próbálunk kitörni, mi most azok közül a korlátok közül, amelyet a pandémia állított fel”

– mondta.

Az ÁTTÖRÉS. KELET címet viselő tárlat hivatalos, szabadtéren tartott megnyitóján Papp László városvezető úgy vélekedett, ha van nemzet, amelyik megérti Európában azt, mit jelent szétszakítva élni, az a magyar. – Ez a kiállítás olyan képeket mutat be a történelemből, amelyek sokunk számára ismerősek. A két Németország 1990. október 3-án újra egyesült. Sokan emlékszünk a berlini fal leomlására. Fel tudom idézni azokat a híradásokat, amelyek erről az eseményről számoltak be, és máig látom magam előtt azt az örömöt, ami a német emberek arcára ült, és amit akkor a képernyőn keresztül is megérthettünk. A most szabadtéren látható kiállítás azonban nem csak az akkor idők boldogságát mutatja be, rávilágít a kevésbé derűs pillanatokra is. Azt gondolom, az itt látható részletekben a magyar valóság is visszaköszön, a rendszerváltás időszaka hazánkban sem volt mindvégig vidám. A kiállítás elemeiben felfedezhetjük azokat az érzéseket, amelyek a privatizációhoz, a munkahelyek elvesztéséhez, a kivándorláshoz, egy gazdasági depresszióhoz kötődnek. Sokan azt gondolhatják, hogy a németeknek könnyebb volt, de most megnézhetjük, hogy milyen küzdelmes volt az az út, amelyen a Trabantok hirtelen BMW-ké, vagy Mercedesekké váltak – mondta a polgármester.

Katja Dormann | Fotó: Matey István

Katja Dormann, a Budapesti Német Nagykövetség kulturális referense elismerte, hogy a Debrecenben nyílt kiállítás címe tökéletes képe a német jubileumi ünnepnek. – Valóban az áttörés időszaka volt 1990 Németországban, ugyanakkor így volt ez Magyarországon is. Azok, akik emlékeznek erre az időszakra, azt gondolom, sok olyan momentummal találkozhatnak a tárlaton, amit egyébként emlékeikből is felidézhetnének. Országainkat az elmúlt évszázadban közös történelem kötötte össze, mindemellett máig sokszínű kulturális, személyes és gazdasági kapcsolat fonja össze. Fontosnak találom, hogy fiatal generációknak újra és újra elmeséljük a közös történetünket, amely 1989-ben kezdődött – mondta Katja Dormann.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában