Nemzetközi színpadon

2020.09.16. 08:29

Litvániában vendégszerepelt a Csokonai Színház előadása

Felvételről szerepelt a Csokonai Színház Don Quijote – Az utolsó álom című előadása kedden a 3. Transz/Missziók fesztiválon.

Fotó: Máthé András

Tegnap délután szerepelt a Csokonai Színház Don Quijote – Az utolsó álom című előadása a 3. Transz/Missziók fesztiválon a litvániai Trakaiban, felvételről – tudtuk meg a teátrum sajtóreferensétől.

A színház vezetése a járványügyi helyzet miatt még a nyáron úgy döntött, hogy a színészek és a stáb egészségének védelmében nem vállalja az utazást és a személyes szereplést az immár harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi fesztiválon. A rendezvényt a litvániai Trakaiban hívták életre lengyel, szlovák, ukrán, cseh és magyar részvétellel.

Fotó: Máthé András

– Nem akartuk lemondani a szereplést, hiszen a Transz/Missziók egy nagyon fontos projekt, mondhatni szívügyünk, fontos, hogy fenntartsuk a folytonosságát­– mondta el a színház igazgatója, Gemza Péter. – A Transz/Missziók fesztivál egy alulról jövő, a résztvevő öt európai város színházai felől szerveződő kezdeményezés. Nem politikai vagy kultúrpolitikai projektet teljesítünk tehát, amikor immár harmadik alkalommal veszünk részt ezen a vándorfesztiválon. A fesztivált létrehozó színházigazgatók törekvése, hogy megfelelő forrásokat találjanak, és évente megrendezzék ezt a határokon átívelő fesztivált, ami a színházon túl arról is szól, hogy a teljes város és az ország is képviselje magát a maga kulturális értékeivel. Mikor ez a kezdeményezés elindult, Debrecen városa azonnal mellénk állt, így egyértelmű volt számunkra, hogy minden körülmény között fenn kell tartanunk ezt az összefogást – tette hozzá.

Idén az Ilja Bocsarnikovsz rendezésében színpadra vitt Don Quijote – Az utolsó álom című előadást vitték el, hogy bemutassák a nemzetközi közönségnek. A darab címszereplője, Mercs János lelkesen készült a külföldi bemutatóra. – Nagyon vártam a fesztivált, és nagyon vártam azt is, hogy újra játszhassam Don Quijotét. Jó előre megnéztem magamnak a helyszínt, és azt is, hogy hogyan fogunk odautazni. Így amikor lemondtuk a személyes szereplést, természetesen szomorú voltam. De már túl vagyok rajta, és teljesen megértem a döntést. Bízom benne, hogy jövőre személyesen is eljutunk a fesztiválra, mert mindig nagyon inspiráló dolog más színházi kultúrákkal találkozni – mondta el.

A Don Quijote – Az utolsó álom című előadás Cervantes híres regényének átdolgozása, szövegkönyvét Kozma András és Ilja Bocsarnikovsz írta az eredeti regény alapján. Ebben a feldolgozásban Don Quijote alakja mindvégig megmarad egy olyan izgalmas, lebegő figurának, aki a teljes őrültség és az elhivatott hősiesség felől egyaránt értelmezhető. A színpadi látványban és filozófiai gondolatokban egyaránt sokat nyújtó darab főszerepeiben Mercs Jánost (Don Quijote), Rózsa Lászlót (Sancho Panza) és Wessely Zsófiát (Dulcinea) láthatta kedden Trakaiban a fesztiválközönség.

Borítókép: Mercs János (Don Quijote) és Wessely Zsófia (Dulcinea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában