régi élmények

2020.09.08. 14:41

Fásy Ádám is zsűrizett a csegei harcsafesztiválon

A Körös holtágaiban hajlított gombostűvel, zsineggel pecázott egykor.

Fotó: Kovács Péter

Gyakori, visszajáró vendég Fásy Ádám Tiszacsegén, a halászcsárdában. A hétvégén a nyolcadik harcsapaprikás-főző fesztiválon találkoztunk a népszerű műsorvezetővel. Fehér Gábor mesterszakács társaságában – lévén Fásy Ádám is mesterszakács – ők vitték a szakmai vonalat a harcsaételek zsűrizésében. Az ismert műsorvezetőt Csegéhez, a halételekhez való viszonyulásáról, és a zsűrizésről kérdeztük.

Fotó: Kovács Péter

Megtanulták a csapatok

– A Körösök partján nőttem föl, és halimádó volt a családom, illetve a mai napig is az. Szegény családból származom. Édesanyám nem egyszer mondta nekem, hogy „Ádikám, egy pár törpeharcsát fogjál már nekem, szaladj le a Körösre”. Aztán a holtágakhoz lementem, és volt alkalom, amikor megfogtam 80-100 törpeharcsát is az akkori egyszerű készséggel. Gombostűt meghajlítottuk, rákötöttük egy zsinegre, ólomból öntöttünk nehezéket, parafadugó, abba libatoll, és akkor rövid eresztékkel, gilisztával fogtuk a törpeharcsát. Rengeteg volt még akkor, ez a hal volt a környéken élő családok egyik fő eledele. A hal meghatározó táplálékom azóta is. Aztán a hal és Tiszacsege, és a rendezvény, hogy együtt vagyunk a gyönyörű Tisza-parton, és közel 80 csapat itt főz, kijönnek az emberek – mindez óriási élmény számomra. Nagy Sándor barátommal, a csegei halászcsárda tulajdonosával közösen találtuk ki, hogy itt legyen egy harcsapaprikás-főző verseny.

„Az elmúlt években tapasztalom, hogy megtanultak versenyezni a fesztivál résztvevői. Most már nagyon nehéz kiválasztani az első, a második és a harmadik helyezettet vagy éppen a különdíjas ételeket. Tálalási módban, köretmegválasztásban van kicsi különbség csupán”

- mondta el Fásy Ádám.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában