ingyenes program

2020.08.04. 16:10

Orgonaszó tölti meg szombat este a Nagytemplomot

A Debreceni Református Nagytemplom is csatlakozott az Orgonák éjszakája programsorozathoz.

Fotó: Shutterstock

Idén először a Debreceni Református Nagytemplom is csatlakozik az Orgonák éjszakája országos programsorozathoz – tudatta közleményben a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség. A Filharmónia Magyarország által indított kezdeményezés célja, hogy országszerte több száz helyszínen több százezer orgonasíp szólaljon meg ugyanabban az időpontban.

Az idei koncertek augusztus 8-án, szombat éjszaka várják a zeneszerető közönséget.

A Filharmónia Magyarország az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a hangszerek királynőjét minél jobban megismertesse a nagyközönséggel. Ezt a célt szolgálja az immár hagyományosan megrendezendő OrgonaPont sorozat, valamint az Orgonák éjszakája program, amely először 2019-ben várta az érdeklődőket. A múlt évi, sikeres programban több, mint 100 regisztrált eseményen, 4 különböző országban, több mint 100 ezer orgonasíp szólalt meg.

Fotó: Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség

Az országos rendezvénysorozathoz idén a Debreceni Református Nagytemplom is csatlakozik. A csodálatos templomi hangszer alapját még az 1800-as években Jacob Deutschmann bécsi orgonakészítő mester tervezte a „kálvinista Róma” legnagyobb református templomának. A hangszer azóta számos felújításon esett át – jelenleg 3 manuálos, 52 regiszteres, 4257 síppal büszkélkedő hangszer ékesíti a Nagytemplomot.

Augusztus 8-án 22 órakor Csorba Gergő, a nagytemplomi gyülekezet kántora Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel és Georg Philipp Telemann műveit szólaltatja meg. Az éjszakai koncertre a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Más templomok is csatlakoztak

17 órai kezdettel a Debrecen-Bánki Református Templomban indulnak a programok, majd a Szent Anna Székesegyház hangszerén előbb orgonás liturgiában mélyülhetünk el, majd egy hangszerbemutató keretében még utoljára közelebbről is megcsodálhatjuk a jelentős átalakítás előtt álló orgonát. A Csonkatemplomban viszont már egy felújított, Európa-szerte egyedülálló, historikus hangszer működésébe pillanthatunk be egészen közelről.

21 órától rendhagyó, szabadtéri hangulatkoncerttel folytatódik az orgonás séta a Református Nagytemplom előtt, végül 22 órától a Nagytemplom orgonája szólal meg zárókoncertként.

Program-összefoglaló:

17 óra Debrecen-Bánki Református Templom, Orgonakoncert – Sárosi Dániel és Herbály Eszter. Közreműködik: Kiss Noémi – ének

18 óra Szent Anna Székesegyház, Orgonás liturgia – Dobos Mihály karnagy-kántor

19 óra Szent Anna Székesegyház, Orgonabemutató – Dobos Mihály karnagy-kántor

20 óra Református Kistemplom (Csonkatemplom), Orgonabemutató – Sárosi Dániel orgonaművész, Szakács György lelkipásztor

21 óra Kossuth tér (Református Nagytemplom előtt), Utcakoncert – Csorba Gergő, Sárosi Dániel és Volcz Barnabás szabadtéri orgonakoncertje

22 óra Református Nagytemplom, Orgonakoncert – Csorba Gergő orgonaművész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában