Életmű, az ég mértéke szerint

2020.08.05. 11:43

Makoldi Sándorra emlékeznek a Kölcsey Központban

Makoldi Sándor munkássága a hazai kultúrateremtés és értékközvetítés meghatározó része.

Makoldi Sándorra, a 2017-ben elhunyt festőművészre emlékeznek 75. születésnapján, augusztus 6-án a Kölcsey Központban, 17 órai kezdettel. A létesítmény földszinti körfolyosóján Bárdosi Ildikó és Molnár Miklós népzenészek énekkel, hegedűszóval mutatják be azt a nagyszabású kiállítást, mely Égmérték címmel, mintegy száz mű – köztük számos nagy méretű alkotás – bemutatásával ad átfogó képet a mester életművéről. Majd 17.20-tól a bálteremben tanítványok, művésztársak, tisztelők körében emlékeznek az alkotóra; az érdeklődők vetítésekre, előadásokra, kerekasztal-beszélgetésre számíthatnak – derül ki a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. programismertetőjéből.

Bartók és Kodály példáján

Makoldi Sándor (1945–2017) festőművész és néprajzkutató szinte teljes alkotói és oktatói tevékenysége a szerves műveltségben, az ősi és elsősorban magyar népi kultúrában gyökerezik. Festészeti munkássága mellett tanításai, előadásai, publikációi a hazai kultúrateremtés és értékközvetítés meghatározó elemei. Tevékenységével a vizuális kultúra területén Bartók és Kodály példáját követte – idézi fel a keddi közleményben a Főnix.

Makoldi Sándor Bajorországban született ugyan, de Debrecenben élte le életét, mivel anyai ágon ide kötődött. 1974-től a Debreceni Tanítóképző Főiskola Művészeti Tanszéken tanított.

Pályájának meghatározó élménye Csontváry Kosztka Tivadar székesfehérvári kiállítása volt, ahol a művek „energiavilága” ragadta meg; ugyanilyen elementáris erővel hatott rá a magyar népművészet. Az emberiség kultúrtörténetének egybeeső pontjai, az egyetemes jelenségek felismerése munkásságába új korszakot hozott.

Már a ’70-es években kialakult a hagyományokba illeszkedő jelképfestészete. A magyar nemzeti hagyományok továbbvitele erősen kolorista, szimbolikus képvilágban, anyanyelvi szintű képírásban teljesedett ki.

Számos szakmai, helyi és országos elismerésben részesült, s halálával életműve a helyi és a Hajdú-Bihar megyei értéktár részévé vált.

A kiállítás augusztus 30-ig ingyenesen látható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében: naponta 9.30-tól 18 óráig, esti rendezvények idején 19 óráig, a virágkarneváli héten 20 óráig.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában