Fesztivál a korona idején

2020.08.30. 07:30

Fekete zajtól zengtek a hegyek – zenei ajánlóval

Volt egy buli a Mátrában, amit még a koronavírusnak sem sikerült elpusztítania.

Fotó: HEOL-archív

A nyár első napjaiban elkeserítőnek hatott a tény, hogy az idei fesztiválszezonnak teljesen lőttek. Ugyan megtartottak néhány kulturális rendezvényt, köztük kisebb koncerteket is, de tudjuk, hogy ez vajmi kevés azoknak, akik a nyári vakációt nem strandolásban és nyugodt heverészésben, hanem fesztiválokon való tombolásban és sátrazásban mérik. Sokan közülük az esélytelenek nyugalmával vészelték át a nyári forróság első két hónapját, szinte biztosra véve, hogy a megmaradó rendezvényeket előbb-utóbb törlik, amikor felcsillant a remény sugara. Ugyanis a hivatalos start előtt néhány nappal biztossá vált, hogy Sástón megrendezik a Fekete Zajt, amely így vált az ország egyetlen többnapos zenei fesztiváljává az idei szezonban, ekképpen váltott ez a buli különlegesből egyedülállóba. A rendezvényen Hajdú Online is részt vett.

Fotó: HEOL-archív

Miért különleges rendezvény?

Csihar Attiláék egyedülálló koncertje a P314 elnevezésű duóval
Fotó: Birtók Benjámin

Különleges, mert azoknak is ajánlott, akik a tömeg miatt nem látogatják a fesztiválokat. A Zajon telt ház mellett is sok a szellős tér, ahol mégis közelről élvezhető egy-egy koncert. Különleges, mert a zenei felhozatal a kicsiny méret ellenére is változatos, van itt minden az elektronikustól a metalig. Különleges, mert zöld, így könnyen találni olyan sátorhelyet, ahol még délben is árnyékot adnak a fák, a pultok közelében pedig rengeteg a hűsölő. Különleges, mert éjjel az összes csillag látszik az égen. És talán a legfontosabb: különleges, mert a Fekete Zaj annyira kicsi, hogy a szervezők némi fondorlattal megfelelően át tudták alakítani úgy, hogy nemcsak zöld utat kapott, de élvezeti értékét is maximálisan meg tudta őrizni. Ez némiképp a gyökerekhez való visszatérést jelentette, amikor a fesztivál még a mostaninál is szűkebb keretek között zajlott Osztálykirándulás néven. Az idei line-up a korlátozásokra való tekintettel kizárólag hazai nevekkel szolgált.

Első a biztonság

Megérkezéskor szkenneres lázmérésen esett át minden belépni kívánó, az elmaradhatatlan merch kínálatban pedig idén a textilmaszkok is helyet kaptak. A fesztiválnak egyébként a Mátra-Kemping ad otthont, a zajongani vágyóknak a sátras megoldás helyett akár faházakban, esetleg saját fürdőszobával rendelkező, légkondicionált hotelszobákban is lehetőségük volt eltölteni azt a kevés időt, amelyet a rendezvény üresen hagyott. A kevésbé zsebbenyúlós megoldást választók is élhető körülmények közt tisztálkodhattak, a közös fürdőhelyiségekben szinte állandóan elérhető volt a meleg víz, a szappan és kéztörlő utánpótlására pedig kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők. A koncertek létszámának fenntartásához nem kellett más, mint a kettő (plusz egy) színpaddal rendelkező fesztivál nagyobbik pódiumát kordonnal elkeríteni úgy, hogy előtte egyszerre legfeljebb 500 fő tartózkodhasson. Ez sem tűnt megoldhatatlan feladatnak, a chipes rendszernek – amely a készpénzmentességet is biztosította – köszönhetően könnyen lehetett ki-be mozogni. Persze, mint minden elektronikus egység, ez is dolgozott némi hibaszázalékkal, így előfordultak leállások, ez viszont tapasztalataink szerint sosem jelentett többet néhány percnél, komolyabb sorállások ritkán alakultak ki. Voltak, akik extra elővigyázatosságból még a koncertek idejére is maszkot húztak – legalábbis a rendezvény első egy-két napján ilyet is tapasztaltunk.

Fotó: HEOL-archív

Délutántól kora reggelig

Akik sokadszor látogattak el a Fekete Zajra, biztosan tudták, hogy a kempingbe nem pihenni érkezik az ember. A zene rendszerint délután fél háromkor csendült fel, majd élőzenés koncertek és a dj-s bulik végeláthatatlan sokaságán keresztül az augusztusi nap első sugarainak megjelenéséig meg sem állt. A Zajon az sem ritka, ha egy-egy főfellépő csak a hajnali órákban lép ki a nagyérdemű elé. Alulról való szerveződés jellemzi a fesztivált már a kezdetek óta, a rendezvény sok éve nyújt lehetőséget az undergroundból feltörni kívánó zenészeknek, így a nevek közt nem is igen fordultak elő mainstream sodorba tartozó fellépők. Akadtak azonban még a rétegműfajokon belül is elismertnek számító művészek, mint a Ghostchant, a Svoid, az Agregátor, a debreceni Angerseed, a Trottel és a Korai Öröm mostanában létező felállása, a Korai Trancemission. A rendezvény a név ellenére színes, biztos, hogy minden zenei fanatikus talált magának csemegét a fellépők sorában. A fesztivál egyik csúcspontját természetesen a VHK, azaz a Vágtázó Halottkémek jelentette. A Fekete Zaj talán legrégebbi zenekarának koncertjét ezúttal is a transzállapot, az extázis és a szemmel látható örömzenélésből fakadó hihetetlen energia jellemezte, amelyet együttes ilyen jól még soha nem adott át a közönségnek.

Színpadon a Her Highness
Fotó: HEOL-archív

Ez az igazi szabadság

Sokan megváltásként élték meg a 4 napot, amit a Mátrában tölthettek. Hiába a lázmérés, a csippantós beengedés, kicsit mindenkin az látszott, hogy elfelejtették a mögöttük álló hónapokat és úgy vágtak bele a zenés kavalkádba, mintha minden rendben lenne a világban. Egy valami még a művészeket is összekötötte – hiába a műfaji különbözőségek -, legyen az legkeményebb black metal vagy laza elektronika:

„Zenész vagyok, január óta nem zenéltem”

- ez a mondat Makó Dávid, a The Devil’s Trade szólistájától származik, de bátran beszélt a fesztivál bármely előadója nevében. A pandémia kis híján teljesen elpusztította a koncerezést, megfosztotta a rajongókat az élőzenétől, emellett nemcsak az együttesek és DJ-k, de a zeneiparban tevékenykedő háttérmunkások megélhetését is komolyan fenyegeti már sokadik hónapja. Amikor ilyen súlyos dolgok hangzanak el egy színpadon, akkor zenész és rajongó egyaránt megtanulja értékelni a pillanatot és azt, ami a legfontosabb számára.

The Devil's Trade
Fotó: Birtók Benjámin

Jó hír és a megfelelő szervezést igazolja, hogy a fesztivál területéről tudtunkkal senkit nem kellett elszállítani koronavírus-tünetek miatt, illetve cikkünk megjelenéséig nem érkezett olyan híradás, mely szerint a rendezvény következtében gócpont alakult volna ki az ország bármely pontján.

Birtók Benjámin

A hihetetlen dömping miatt lehetetlen lenne részletesen bemutatni az idei Fekete Zaj fellépőinek koncertjeit, így következzen egy zenei válogatás a teljesség igénye nélkül:

Barabás Lőrinc Live Act – Arpeggio

Baron Mantis – On Track

Angerseed – Age of Blackening

GHOSTCHANT – Shards

VHK – Hunok Csatája

Lemurian Folk Songs – La Caleta

The Devil's Trade – Hulljatok levelek

Maneuver Maneuver – Locked Out

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában