KÖNYV-jelző

2020.08.21. 09:13

Apád előtt ne vetkőzz

„Elkerülni a nehéz témákat gyávaság. Én pedig nem akarok gyáva könyveket írni” – írja Péterfy-Novák Éva az Apád előtt ne vetkőzz című könyve utószavában.

A regény a családon belüli erőszak mivoltát tárja a szemünk elé, miként ívelnek át generációról generációra a családi minták. A szereplőkön keresztül olyan emberi sorsokat ismerünk meg, melyek szemléltetik, mi minden vezethet ahhoz, hogy valaki bántalmazóvá váljon, milyen torz formái vannak a szeretet kifejezésének, és mennyire sok múlik azon, ki milyen közegben nevelkedik.

A könyv tabutémát feszeget és tár fel, s habár az egész regény fikciónak tekinthető, minden egyes mozzanata megtörtént események alapján íródott. Megismerhetjük Károlyt és a testvérét, akik szüleik halála után árvaházba, majd nevelőszülőkhöz kerülnek, ám egyik helyen sem lelnek igazán otthonra. Kiszolgáltatott, szeretetre éhes gyerekek, akik felnőttkorukban is magukban hordozzák a múltjuk sebeit.

Az Apád előtt ne vetkőzz nehéz olvasmány, amely bemászik az ember gondolatai közé, és ott motoszkál, hiszen gyakori jelenséget tár fel. Olyat, amit talán mi is átéltünk, de egészen biztosan ismerünk olyan embert, aki sajnos részesévé vált (vagy éppen most is részese). A családon belüli erőszakról, és ezen belül a szexuális abúzusról azért is fontos beszélni, mert tizennyolc éves koruk előtt a lányok húsz, valamint a fiúk öt-tíz százaléka is átélheti a statisztikák szerint. Ebben pedig nincsenek benne azok az esetek, amikre nem derül fény…

Vass Kata

A szerzőről

  • Péterfy-Novák Éva 1961-ben született Diósgyőrben.
  • Személyes traumájának feldolgozása miatt kezdett blogot írni, majd a bejegyzésekből 2014-ben Egyasszony címmel nagy sikerű memoár, később pedig monodráma is készült.
  • 2017-ben jelent meg A rózsaszín ruha című novelláskötete, amelyben szókimondóan, ugyanakkor humorral és empátiával ír a körülöttünk lévő világról.
  • Péterfy-Novák Éva írásainak ereje abban rejlik, hogy számára nincsenek tabuk.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában