Az államalapítás ünnepe

2020.08.20. 13:56

Áldott a kegyelem kenyere

Az államalapítás és az új kenyér ünnepéről méltó módon emlékezett meg Debrecen ebben az esztendőben is.

Fotó: Kiss Annamarie

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke rámutatott arra, a trianoni centenáriumra készült virágkocsi Pál apostol híres mondatát idézi fel:

„Elég nekem a Te kegyelmed!”.

A kompozíción a nagy Magyarország magába foglalja az anyaországot. – A mögöttünk lévő 100 esztendő bizonysága annak, hogy a földi uralomváltások igazságtalanságainak egyetlen egy megoldása az Isten üdvösséges uralma alá tartozás – fogalmazott Fekete Károly. Így folytatta: – Bár a közösségi húsvét és a szabad lelkű pünkösd ebben az évben elvétetett tőlünk, de itt van a kenyéráldás ideje, és a kegyelem kenyere miatt ünnepelhetünk mi, debreceniek, és az összes hozzánk jövő vendég. Bár viszontagságos időjárási viszonyokat élünk, s járványveszélyt viselünk, mégis áldást mondhatunk, hiszen az Isten gondviselő szeretete újra asztalt terít népünknek – mondta a református püspök.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyháza Egyházmegye megyéspüspöke megáldotta az új kenyeret, melyet szétosztottak a Kossuth téren lévők körében. Az ünnepi műsort követően a közönség a katonazenekar vezetésével átvonult a megújul Dósa nádor térre, ahol Papp László polgármester ünnepi beszédét követően leleplezték Szent István szobrát.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában