Pocsajon is megáldották

2020.08.24. 13:24

„A munka fáradalmaként a kenyér az igazi jutalom az ember életében”

Kenyérszentelő ünnepet tartottak a helyi tájháznál és a közösségi háznál.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A tájháznál a zsűritagok kóstolták és pontozták a süteményeket, amelyeket a helyiek készítettek az ünnep alkalmából meghirdetett versenyre. A vetélkedést július elején hirdették meg, amelyre édes, sós, élesztős és régi süteményekkel lehetett nevezni. Tizenöt versenyző jelentkezett a megmérettetésre.

Felléptek a Berettyó Népzenei Együttes tagjai: (balról) Balázs Mihályné, Vajasné Ragályi Edit, Kovács-Szakál Renáta, Kovács Csaba, Balázs Mihály | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A zsűrizés után a közösségi házban tartották az ünnepi programot. Baráth Gábor parókus és Kurta Szabolcs tiszteletes áldást adtak az új kenyérre és borra.

Kurta Szabolcs tiszteletes és Baráth Gábor parókus áldást adtak az új kenyérre | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

„Amikor az új kenyérre gondolunk, azt látjuk, hogy benne van Isten munkálkodása, szeretete, megbecsülése, hogy az embert ezzel jutalmazza meg. A munka fáradalmaként a kenyér az igazi jutalom az ember életében. Ebből kap erőt, amivel át tud lendülni a mindennap nehézségein”

– emelte ki Baráth Gábor.

Budai Dávid kenyérről szóló verset szavalt | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Ezután Budai Dávid óvodás egy kenyérről szóló verssel örvendeztette meg a közönséget, majd a helyi nyugdíjas klub ünnepi énekekkel, versekkel, a Berettyó Népzenei Együttes pedig citerajátékkal, énekkel lépett fel. A műsorszámok után az felvágták az új, megáldott kenyeret ezt, valamint a versenyre beérkezett süteményeket meg lehetett kóstolni.

Az ünneplés még másnap, 20-án is folytatódott: a tájháznál megtartották az előző nap időjárási okok miatt elmaradt szalonnasütést.

A néhai díszpolgárra is emlékeztek

A nemrégiben elhunyt Kincses Gyulának, Pocsaj egykori díszpolgárának a fia és családja is meghívást kapott a település augusztus 20-ai ünnepére. A hozzátartozók Kincses Gyula könyveit, bútorai egy részét, kitüntetéseit, személyes tárgyait a helyi tájháznak adományozták.

Dr. Kincses Gyula, a néhai díszpolgár fia a tájházba hozta édesapja személyes tárgyait | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Egy tabló is készült Kincses Gyuláról és a faluhoz való kötődéséről: a tájházban egy „Kincses” sarkot hoztak létre, ahová a tárgyait, értékeit kiállították. Fia, dr. Kincses Gyula elmondta, hogy nagy örömmel tölti el, hogy édesapja hagyatéka méltó helyre kerül a pocsaji tájházban, emlékét így érdeme szerint meg tudják őrizni az utókor számára.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában