Hagyományőrzés

2020.07.28. 15:47

Hosszú kényszerpihenő után ismét alkotnak a népművészek

Az életre kelt rokkák között őseink majdnem elfeledett mesterségeit folytatták a kézműves táborozók.

Fotó: Fekete Andrea

Nincs unatkozás a hosszú kényszerpihenő után a Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesületben. A tagok folytatják a mesterségeiket, illetve olyan továbbképzéseken, műhelymunkákon vesznek részt, ahol egymásnak is átadhatják tapasztalataikat és tudásukat, valamint maguk is tanulhatnak új módszereket, kézműves technikákat.

Tanították az iskolásokat

A népművészeti egyesület tagjai második alkalommal tartottak kézműves foglalkozást a nyári táborozáson lévő gyerekeknek a Debreceni Bolyai János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A népi kézműves mesterek és alkotók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a gyöngyfűzés, a nemezkészítés, a fafaragás, a fonás és a szövés alapfogásaival. Ugyanakkor a kisebb tárgyak elkészítésével pedig megmutathatták, mit is tanultak a tábor ideje alatt.

A kézműveskedés mellett kipróbálhatták a régi idők ügyességi játékait, így a gólyalábazást, libalábazást, célba dobást, de a kisebb lányok játszhattak a régi konyha picike eszközeivel főzőcskézést is. A nyáron még két alkalommal örvendhetnek a debreceni gyerekek ezeknek a hagyományőrző foglalkozásoknak.

Használati tárgyakat

Az egyesület tagjai a napokban a debreceni székházban már a harmadik alkalommal rendezték meg a nemezesek részére a továbbképző tábort. Ezen az együttléten a szövőkkel közösen dolgoztak, hiszen a választott téma mindkét alkotói csapatot vonzotta. A női kézműves feladatok egyike volt az alapanyag előkészítése a fonáshoz és a szövéshez. Oktatójuktól, a szegedi nemezkészítő Bors Franciskától megtanulták a gyapjú mosását, tisztítását, kártolását, fonását. Elsajátították a kézi orsózást, és életre keltették a rokkát.

Az ötnapos tábor ideje alatt az oktatójuk a növényi festés fortélyaiba is beavatta őket.

Mindennapi használatra

A továbbiakban a szövők és a nemezkészítők az előállított fonalak felhasználásával használati textíliákat, táskát, tárolózsákot, olló- vagy szemüvegtartót készítenek majd. A céljuk olyan darabok elkészítése, melyek a mindennapokban használhatóak, ezzel is életben tartva a hagyományos kézművesség jelenlétét a mai életvitelünkben.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában