történelem

2020.07.10. 12:17

Hétszázharminc éve történt a királygyilkosság Körösszegapátinál

Ma nagyon nehézkes megközelíteni az egykori bűntény helyét.

Fotó: VJ-archív

Több mint a hét évszázada dacol az idővel a Körösszegapátihoz mintegy két kilométer távolságra, az országhatár mellett, de már azon néhány méterrel túl található körösszegi vár. Az itt lakók többsége Csonkatoronynak nevezi. Ez az elnevezés már közelebb van a valósághoz, mivel az 1200-as években épült várnak csak egy tornya látható, igaz, az egykori építménynek egy kis része még megvan, de az alig látszik ki a földből.

Magyarországról csak úgy lehet a tornyot megtekinteni, ha a határon átlépve Nagyváradon keresztül eljutunk Körösszeg településre, majd onnan földúton megközelítjük a várat. Körösszegapáti határnyitással egybekötve már többször rendezett határ menti találkozót a határon túli települések, különösen Körösszeg község lakóival. Mivel a vár megközelítésének lehetősége a földút miatt az időjárás függvénye, ezért Körösszegapáti évenként a Kun László Fesztivállal emlékezik a több mint hét évszázaddal ezelőtt történt eseményre.

A várhoz köthető legismertebb történelmi esemény IV. (Kun) László király meggyilkolása annak közelében. László életét 1290. július 10-én éjjel oltották ki kedvenc kunjai. Ennek már 730 éve.

VJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában