galiba fesztivál

2020.07.31. 13:41

A Nagyerdőre hívja a családokat a gyermekek virágkarneválja

A Galiba Fesztivál immár kilencedik alkalommal szórakoztat kicsiket és nagyokat tánccal, zenével és rengeteg játékkal.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Több újdonsággal és különleges helyszínen, az idén hatvanéves Vidámparkban várja a legkisebb fesztiválozókat és a debreceni családokat a Galiba augusztus 16. és 20. között. A seregszemle legfontosabb tudnivalóiról pénteken tartott sajtótájékoztatót a Vidámparkban Puskás István alpolgármester, Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője és Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A debreceni családok kedvenc nyári programsorozata ebben az évben a 120 esztendeje, 1900-ban született Fekete István író emléke előtt tiszteleg. Ennek kapcsán az alpolgármester megjegyezte, korunk egyik legnagyobb írójának műveiben is fontos szerepe volt a természetnek.

„Debrecen két nagy erénye, az irodalom és a természet, ezek köré az értékek köré szerveződik a Galiba a Nagyerdő szívében”

– fűzte hozzá. Puskás István kitért arra is, hogy a járványhelyzet miatti bizonytalanság miatt alig két hét alatt a szervezők rendelkezésére, hogy véglegesítsék a programokat.

Puskás István | Fotó: Molnár Péter

A Galiba Gyermekfesztivál augusztus 16-án 10 órától várja a közönséget a Nagyerdei Kultúrparkban, a nyitónapon többek között a Logikaland, Galiba-felirat készítése, Lúdas Matyi-hasonmástalálkozó és debreceni művészeti bemutatói követik egymást, de nem maradhat el a vásári bábjáték és az íjászverseny sem.

A találkozó második napján játszva tanulhatnak a gyerekek a KRESZ-pályán, megismerkedhetünk a csodakutyákkal, valamint bátor lovagok is tanulságot tesznek hőstetteikről az Elvarázsolt kastélyban.

Aki kíváncsi Gombóc Artúr történeteire, augusztus 18-án érdemes ellátogatnia a fesztiválra, ez lesz a témája ugyanis Kuckó színpad produkciójának. Ugyanezen a napon Galiba-rally címmel modellautók sorakoznak majd a KRESZ-pályán, míg a Vitéz László Színpadon látványos kísérleti bemutató lesz: az Agóra kaland.

A találkozót augusztus 19-én többek között bűvészműsor, közösségi díszítés,táncos-zenés bemutatók és a Vojtina Bábszínház produkciója színesíti Vitéz László – Az elásott kincs címmel.

Szent István ünnepén, az augusztus 20-i zárónapon a Galiba Gyermekfesztivál játszóházzal, gólyalábasokkal, légtornász-bemutatóval és sok más érdekes programmal várja mindazokat, akik ellátogatnak a vidámparkba. A Fekete István-jubileum kapcsán a fesztivál minden napján a tavaly nagy sikerrel bemutatott Légy jó mindhalálig gyermekszereplői olvasnak fel részleteket a közönségnek Vuk történetéből.

Nagy Gergely Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a fesztivál ideje alatt meghosszabbított nyitva tartással várja vendégeit, valamint kiemelte, hogy a Galiba idején a vidámparkba ingyenes a belépés.

Készülhetünk az idei Virágkarneválra!

Puskás István alpolgármester a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a korlátozó szabályok és az elővigyázatosság maximális betartásával, de nem kell virágkarnevál nélkül tölteniük az idei augusztus 20-át a debreceni családoknak. Mint arról a szervezők korábban már tájékoztattak, stadionshow és tűzijáték nem lesz, a hagyományos értelemben vett karneváli felvonulás is elmarad, és jóval csekélyebb lesz a városon kívüli jelenlét is, mivel nem lesznek külföldi produkciók.

Debrecen kulturális alpolgármestere kifejtette, a feldíszített virágkocsik idén a belvárostól a Nagyerdőig sorakoznak majd egymás mögött, statikus programhelyszínként szolgálva, melyek körül a Lépésről lépésre-programsorozat elvén más-más programok várják majd a közönséget.

– Helyi értékekkel, helyi erőkből, debreceni és magyar elemekből építkezik az idei rendezvény, melyben arra törekedtünk, hogy az emberek mozgásban maradjanak a kisebb programok között. A karnevál szimbolikus kezdete augusztus 15-én lesz a Klasszikusok Éjszakájával a Kodály Filharmónia előadásában, amit a belvárosban szabadtéri táncos-zenés programok követnek. Az új strand és a Nagyerdő is otthont ad a karneválnak, valamint kiállítások is várják majd a közönséget a Kölcsey Központ tereiben, emellett a Nagyerdei Szabadtéri Színpad is izgalmas programokat kínál – részletezte Puskás István, majd hozzáfűzte, hogy a megújult Dósa nádor tér augusztus 15-én különböző programokkal nyílik meg a nagyközönség előtt.

Szakál Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában