filmkritika

2020.07.19. 12:32

A gyógyulás útja

A koronavírus és az azt követő karanténhelyzet és mozibezárások miatt nem jutott el a nagyközönséghez Ben Affleck új filmje. Ha valaki csak az előzetes ismeretek alapján ítélné meg a a The Way Backet (2020), akkor azt gondolhatná, ez Oscar-díj közelébe is kerülhetne.

A látottak azt mondatják, hogy ez azért nincs így, mégis egy jó alkotásról van szó.

A történet Jack Cunninghamről (Ben Affleck) szól, aki építkezéseken dolgozik, egyedül él és alkoholista. Életében akkor következik be változás, amikor volt középiskolájának igazgatója felkéri őt, hogy legyen az iskolai kosárcsapat edzője. A férfiről kiderül, tehetséges kosarasnak indult, azonban az egyetemen véget vetett karrierjének. Cunningham végül elvállalja a feladatot, és elindul a gyógyulás útján.

A tartalmi leírás alapján ez egy sokszor látott elemekből építkező sportdráma, mégis azt gondolom, hogy az átlagnál jobban sikerült. Elsősorban azért, mert a film nem enged a csábításnak, és a rendező nem viszi el giccses irányba a cselekményt. Végig megmarad a The Way Back a realitások talaján. Sokat ismételt klisé az is, amikor az új edző eleinte nehezen barátkozik meg a csapattal, majd elkezdenek sikeresek lenni, mert egyre jobban összecsiszolódnak. A furcsa helyzet, hogy mégsem ez adja az alkotás fő szálát: amiről valójában szól, az az alkoholizmus, illetve az ahogyan Jack Cunningham megküzd ezzel a betegséggel. Ennek a folyamatnak a bemutatása ráadásul azért tűnik hitelesnek, mert maga Ben Affleck is küzdött az alkoholizmussal.

Érdemes megemlíteni, hogy a főhősről idővel több minden kiderül, és megtudjuk, mi siklott félre az életében. Ez a vonulat is nagyon jól, kellő drámaisággal van behozva a cselekménybe. Emellett azért hangsúlyosabb szerepet kap a sport, a kosárlabda. A főhős ennek köszönhetően néz szembe a problémáival, valamint elkezd néhány fiú mentoraként viselkedni. Az az érdekes, hogy a film ténylegesen nem hordoz magában fordulatokat. Előre kiszámítható, mégis az arányai, illetve a realista ábrázolásmód miatt jól működik. Ehhez tartozik az is, hogy az utolsó félórában, a sportfilmektől eltérően valami más történik, azonban ez következik az addigi cselekményből. Ben Affleck a hátán viszi a filmet, alakítása nagyon meggyőző.

Érezhető, hogy ez a szerep testhezálló volt neki, és ki is hozta belőle a maximumot.

A The Way Back egy kellemes szórakozást nyújtó mozi, ami jól dolgozza fel választott témáját.

Értékelés: 3/5

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában