Templomromozás

2020.06.21. 13:16

Új műfajt teremtett a debreceni művésztanár

„Az ütőshangszerek szakrális mivoltuk miatt is illenek választott helyszíneinkhez.”

Fotó: Budai Krisztián-archív

Hosszú kihagyás után újra közös zenélésre invitál az elismert debreceni művésztanár. Az elmúlt időszakban online ütőórákat tartott a 2016-ban útjára indított Krxternational Dobsuli vezetőjeként, most viszont igazi találkára hívja a perka szerelmeseit, melyet templomromozásnak nevez. Budai Krisztián a Naplónak elmondta, A templomromozást tavaly kezdték el, elsőként 2019 májusában Zeleméren jártak egy kis jam-sessionön a környékbeli perkásokkal, dobsulis növendékeivel.

– Később ellátogattunk Fancsikára, Dombostanyára és a Nagytemplom melletti üvegpiramishoz is két alkalommal, valamint a Békás-tónál is doboltunk – sorolta a dobtanár. A templomromozás ötletgazdája arról is beszélt, miért épp ezeket a különleges helyszíneket választották. Budai Krisztián úgy véli, a perkásokhoz amúgy is közel áll a természet és a hozzá való közelítés vágya, emellett maga a hangszercsoport is sok szakrális dologhoz köthető. – Nem csak a négy fal között jó kongázni, ezért felvetődött egy beszélgetés során a csoporton belül, hogy miért ne mehetnénk el valahová dobolni – utalt a kezdetekre a művésztanár.

Budai Krisztián célja, hogy a környék összes régi emlékhelyét, templomromját bejárják, ott dobolva próbálják meg a helyben rejlő szépséget, ősiséget megtalálni, átérezni, átadni. Legközelebb a fancsikai templomromnál dobolhatunk vele június 21-én 15 órakor.

A művésztanár útja

Budai Krisztián 2012-ben szerzett ütőhangszeres művésztanári diplomát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A Nemzeti Kulturális Alap ösztöndíjasa volt 2015-ben és 2019-ben. Langwana című kamaradarabját a dániai Svitzer kottakiadó jelentette meg 2015-ben. 2009 óta tanít Hajdúböszörményben, 2016 óta saját dobsulijában. Módszereiben a kézi dobok nagy szerepet játszanak. 2017 óta a RitmusDepo főszerkesztője. 2020-ban megkapta a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Alkotói Ösztöndíját.

SzD

Borítókép: A templomromozás első állomása Zelemér volt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában