Fehér vászon

2020.06.12. 11:22

Kortárs művészet a kertben és a kirakatban

Tilless Béla Kettős spirál-mobil nevű szobra a Modem belső kertjében tekinthető meg.

A Modem Kortárs a kertben sorozatának legújabb részeként a gyűjteményből mostantól Tilles Béla (1932–2018) különleges, motorral hajtott, fénnyel játszó szobra látható a kortárs galéria belső kertjében. A Kettős spirál-mobil az ország első köztéri mobil – azaz mozgó – szobrának, az 1975-ben felállított Spirális fény-mobilnak egyik későbbi variációja. Tilles Béla, a tudatos környezetesztétikai várostervezés egyik első képviselője 2011-ben adományozta ezt a munkáját a Modemnek.

Az alkotó mintegy húsz éven át fontos szerepet játszott Hajdú-Bihar megye modern vizuális kultúrájának alakításában. 1969 és 1980 között a Kossuth Lajos Tudományegyetemen az Egyetem Galériát, 1967-től az egyetemisták művészeti körét vezette. A 20. századi magyar művészet olyan meghatározó alakjainak munkáiból szervezett kiállításokat, akik akkoriban máshol nem kaphattak nyilvánosságot (többek között Kassák Lajos, Ország Lili, Berczeller Rudolf). Alkotásai eleinte figurális kompozíciók, városképek voltak, majd túlsúlyba került a geometrikus absztrakció. Fő tevékenységi területe a festészet, a grafika, a kinetikus plasztika, a köztéri plasztika, a játszótéri plasztika volt. Szobrászati tevékenysége mellett folyamatosan festett.

HBN

Két hétig kirakatokban: a Jelen

Június 19-ig látható a Medgyessy Ferenc Művészeti Gimnázium és Művészeti Szak­gimnázium válogatott vizsgakiállítása a Modem üvegfelülete mögött és öt belvárosi kirakatban. A végzős diákok által feldolgozott téma a jelen – a kirakatokban grafikák, festmények, szobrok, a kirakatok előtti QR-kódok mögött pedig animációs kisfilmek láthatók. A tárlathoz készült térkép átvehető mindennap 10 és 18 óra között a Modemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában