lépésről lépésre

2020.06.08. 07:26

Kiállítótérré váltak a belvárosi utcák

Végzős művészpalánták és neves képzőművészek munkáiban gyönyörködhetünk.

Fotó: Napló-archív

Jelen – a debreceni Medgyessy Ferenc Művészeti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium ezzel a címmel és tematikával rendezte meg végzős diákjai kiállítását. A járványhelyzet miatt ebben az esztendőben el kellett tekinteniük a Kölcsey Központ belső tereitől, így a válogatott vizsgakiállítás a Modem üvegfelülete mögött és öt belvárosi kirakatban kapott helyet. Utóbbiakban grafikák, festmények, szobrok, a QR-kódok mögött pedig animációs kisfilmek láthatóak.

Impressziók

A gimnázium igazgatója, Fekete József a Naplónak elmondta, a műalkotás impressziók hatására keletkezik, a diákokra pedig nagy hatással volt a bezártság időszaka.

„A művészek nemcsak lelki értelemben vágyják a szabadságot, hanem fizikális értelemben is, de sikerült alkotássá konvertálniuk a keletkezett feszültséget. Az elkészült darabok egyértelmű tükörképei a fennálló helyzetnek”

– fogalmazott. Fekete József kiemelte, a Modem üvegfalain keresztül hat grafikát, kilenc festményt, tíz animációt és öt szobrot tekinthetnek meg az érdeklődők. – Az animációk sajátossága, hogy a digitális térben keletkeznek, de a kivetítőkön keresztül a valós térbe kerülnek. Megpróbáltunk alkalmazkodni a kor elvárásaihoz, hiszen a sárga körökben található QR-kód egyfajta forgalomirányító routerként is működik, egyrészt vezeti az érdeklődőket, másrészt egyfajta ütemezést is ad, emellett a szükséges távolságtartást is biztosítja a körökbe lépők számára – magyarázta.

Az intézményvezető arról is beszélt, régi vágyuk a debreceni kulturális séta megvalósítása, így reményei szerint egyfajta szokásrendszerré is válhat a közterek különböző pontjain elérhető művészeti produktumok közötti útvonal bejárása. – Egy átalakulás küszöbén vagyunk, a gyerekek élete elképzelhetetlen wifi nélkül, ez az új fajta szokásrend, úgy tűnik, jó is lehet, ezért pártfogoljuk – mutatott rá Fekete József.

A kiállítók között szerepel Szilágyi Barnabás, aki ebben a tanévben fejezte be az intézmény érettségire épülő szakképzését. A Naplónak elmondta, az iskola tökéletes alapokat biztosított ahhoz, hogy a felsőoktatásban is helyt tudjon állni. – Tanulmányaimat a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán szeretném folytatni. A vizsgakiállításunk témája a „Jelen”, amelyet rendkívül széles skálán és szabadon értelmezhettünk. Ez a cím, amikor megkaptuk, még nagyon más jelentéstartalommal bírt, mint amit most jelentene. A képem egy betonkeverőt ábrázol, ami számomra egy olyan elem, ami akár a mostani helyzet fontos mondanivalójaként is megállná a helyét. A betonkeverő egy centrális mozgást végző kinetikus szobor, aminek fő eleme a dob. Ez a rész a saját pályáján forog körbe, ahogy a Föld is a saját pályáján mozog. Az idei vizsgakiállítás egy nagyon jó lehetőség volt számunkra – fogalmazott Szilágyi Barnabás.

Régi szakma új tehetségei

Ötvös, divattervező, valamint animáció szakos végzős hallgatók munkáit láthatjuk péntek óta a Kálvin tér különböző üvegfelületein. Vargáné Szabadka Tünde, a Kós Károly Szakközépiskola intézményvezetője a Naplónak nyilatkozott a fiatal tehetségek tárlatának legfontosabb tudnivalóiról. – Ebben a tanévben hatvan tanuló végzett művészeti szakjainkon, a kiállított plakátokon láthatóak munkáik. Animáció szakos végzőseink vizsgamunkáiba QR-kódok segítéségével nyerhetünk bepillantást – fogalmazott. Az igazgató azt is elmondta, idén első alkalommal már aranyművesek is végeztek az intézményben, s bár a digitális oktatás miatt személyes konzultációra nem kerülhetett sor, a gyerekek az online térben kaptak szakmai segítséget.

Kalmár Anna ezüstből készített filigrános nyakéket, melyet gyöngyökkel díszített. Az ifjú aranyműves tehetség a Naplónak úgy fogalmazott, szakmáját azért szereti, mert elképzeléseit tervezéssel, majd kivitelezéssel meg tudja valósítani, maradandó tárgyakat készít, és másoknak is örömet szerezhet a kövek befoglalásával, egy ékszer megalkotásával, esetleg egy monogram bevésésével.

Kirakattárlat a belvárosban

Debrecenben élő neves képzőművészek is bemutatkoznak a következő hónapokban a városközpontban. A Lépésről lépésre programsorozat részeként megálmodott Kirakattárlat nyolc belvárosi üzlet kirakatában mutatja be egy-egy művész alkotását. A programsorozatról szombaton tartottak sajtótájékoztatót az egyik belvárosi édességboltban, melyet Tamus István grafikusművész sétával egybekötött tárlatvezetése követett.

Az újszerű kezdeményezéssel az alkotók, az üzletek tulajdonosai, a Cívis Ház Zrt., valamint az üzleteket bérlő kereskedők célja, hogy a frekventált helyen található, hívogató portállal és esztétikus kirakattal rendelkező üzleteken keresztül debreceniek minél szélesebb köre ismerhesse meg a kiemelkedő munkásságú, Debrecenhez köthető képzőművészeket.

SzD

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában