trianon

2020.06.02. 15:01

Ellopott sorsokról énekel a püspökladányi művész

Gyányi István legújabb dala, az Átkozott 100 év a trianoni békeszerződés évfordulójára íródott.

Fotó: YouTube / István Gyányi

Beszkid József zeneszerző és Toldi Tamás szövegíró jóvoltából született meg a jelenleg angol-történelem szakos pedagógusnak tanuló Gyányi István legújabb dala. A püspökladányi énekeshez leginkább a lírai dalok állnak közel, régóta tervezte már, hogy valamelyik nemzeti ünnepünkre készít dalt. Végül a trianoni békeszerződés évfordulójára esett a választás.

„Úgy gondolom, mindenkinek más az üzenete, mindenki a saját, a témával kapcsolatos élményeit dekódolhatja a dal hallgatása közben. Ha meg kellene fogalmaznom egy konkrét üzenetet, akkor azt mondanám, hogy az emberi sorsok megértése, az egymással való törődés fontosságának hangsúlyozása a fő gondolat. Nekem is ezt jelenti a dal: mindenki összetartozik, teljesen mindegy, hogy a határ mely részén élünk”

– osztotta meg a Naplóval Gyányi István.

A dalhoz a klip is készült, a felvételeket főként Hajdú-Bihar megyében rögzítették.

– Eredetileg az elcsatolt területeken forgattuk volna a klipet, viszont a határzár miatt nem tudtunk kimenni sehova. A környéken kerestünk idős, kifejező arcokat, végül Szerepen, Nagyrábén, Püspökladányban, valamint Tokajban és Bánhorvátiban vettük fel a jeleneteket. A klip mondanivalója, hogy a területveszteségek mellett a legfájdalmasabbak az ellopott sorsok. Azoknak az emberek a nehézségei, akik egyik nap még Magyarországon voltak, a másik nap pedig már egy másik országban ébredtek – részletezte az énekes.

Az Átkozott 100 év élőben először június 4-én, négy helyen lesz hallható: Biharnagybajomban, Nagyrábén, Püspökladányban és Sárrétudvariban.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában