A magyar költészet napja

2020.04.08. 19:00

Minivideós versfeldolgozásokkal ünnepel a Debreceni Egyetem

A kialakult rendkívüli helyzet miatt április 11-én rendhagyó programokkal csatlakozik a magyar költészet napjának megünnepléséhez a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára.

Fotó: Kiss Annamarie

A DEENK két magyar verset, egy kortárs és egy klasszikus művet dolgoz fel minivideók bemutatásával – tudtuk meg a Debreceni Egyetem közleményéből.

Áfra János kortárs debreceni költő versét helyi slam poetry-előadók, a DebreSlam ismert arcai és hangjai adják elő a könyvtár felkérésére, amelyeket a DEENK Instagram-oldalán, április 11-én lehet megtekinteni.

– Mindenki számára menedék lehet egy-egy vers, hiszen az írók, költők helyettünk, a nevünkben fogalmaznak meg olyan érzéseket, gondolatokat, amelyeknek szavakba öntésére mi nem feltétlenül vagyunk képesek.

„Ezek a szavak, szóképek különböző korokban és élethelyzetekben különböző üzeneteket hordoznak számunkra, egy-egy vers képes arra, hogy sokakhoz szóljon, mégis másként találjon meg minket”

– nyilatkozta az egyetemi portálnak Karácsony Gyöngyi. Az egyetemi könyvtár főigazgatója hozzátette: mindig is fontosnak tartottuk, hogy „élővé” tegyük az írott szavakat, ezt szolgálja a könyvtárnak ez a mostani kezdeményezése is.

A könyvtár és munkatársai évek óta hagyományosan csatlakoznak az országos Posztolj Verset! kampányhoz úgy, hogy az egyetemi közösség bevonásával az Élettudományi Könyvtár üvegfalára írhatták fel a hallgatók kedvenc verseiket. A koronavírus által okozott veszélyhelyzet nyomán idén ez a kezdeményezés is átalakulva, online formában valósul meg.

– Itt a tavasz a nyakunkon, de mintha most valahogy ez is más fénytörésbe kerülne, árnyék vetül a fényre – fogalmazott Áfra János költő. A Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatója kiemelte:

a járvány idején különösen fontos minden olyan kezdeményezés, amely reményt ad, esetleg kimozdít a melankóliából.

– Ehhez a projekthez kifejezetten olyan szövegeket választottak a szervezők, amelyekben a természet megújulásán, az újrakezdés lehetőségén van a hangsúly – megtisztelő, hogy az egyik épp az én versem – mondta Áfra János.

A könyvtár Facebook-oldalán a DEENK kollégái és gyermekeik szavalják el közösen József Attila tavaszról szóló versét.

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük, tisztelegve ezzel a klasszikus és kortárs magyar líra előtt.

Borítókép: Idén üvegfal helyett az internetre posztolják a verseket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában