A mese jótékony hatásai

2020.04.02. 14:14

Gyermekkönyvek az élethez, a szorongás leküzdéséért

Nagyon sok gyerek küszködik valamilyen szorongással, ezen a szülők egy része mesékkel próbál segíteni.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A klasszikus és kortárs gyermekkönyveket ünnepeljük április második napján, ez alkalomból Simon Zsuzsanna, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtárának vezetője beszélt a kisebbeknek szóló történetekről.

1967 óta Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján, április 2-án tartják világszerte a Gyermekkönyvek nemzetközi napját, valamint a meseírás napját. A digitalizált világban egyre fontosabbá vált ennek a napnak az üzenete, miszerint

a gyerekekkel meg kell szerettetni az olvasást, a könyveket, hiszen azok nemcsak szórakoztatnak, de tanítanak is.

Megannyi klasszikus és kortárs íróval találkozhatunk a könyvtárak, könyvesboltok polcain, a legkisebbeknél a szülő, majd az öntudatra ébredt gyerkőcöknél a saját ízlés dönti el, hogy a Tesz-Vesz városról akar olvasni, vagy éppen a Magyar népmesék tanításaira vágyik.

Forrás: Simon Zsuzsanna archívuma

– Az újabbak közül Bartos Erika könyvei, vagy Christian Tielmann Bori és Berci sorozata igen népszerű. Nagyon kedveltek a sorozatok, ennek fontos szerepe van, mert ezzel tudjuk rávenni a gyereket arra, hogy visszajöjjön és még olvasson ugyanabból a témából. A mesefilmekből készült könyvek is nagyon népszerűek, például a Disney- és Dreamworks-képeskönyveket is szeretik a kisebbek – beszélt tapasztalataikról Simon Zsuzsanna, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtárának vezetője.

Gyógyító mesék

Fontos, hogy minél kisebb korban elkezdődjön az olvasóvá nevelés, ennek első lépése az, ha a szülő olvas fel meséket.

– Azt tapasztaljuk, hogy amikortól megismerkednek a betűkkel, már jönnek hozzánk. Nagyon jó olvasásfejlesztő könyveink vannak, s amikor már a nagybetűs könyvekkel találkoznak, kifejezetten a gyerek mondja meg, hogy mi az, ami tetszik neki, vagy mit szeretne olvasni – osztotta meg a Naplóval Simon Zsuzsanna. Hozzátette: – A szülők szeretnék, ha a gyerekek megismernék a klasszikus könyveket, amiket ők is olvastak. A kortárs könyvekben is sokszor ugyanaz a tanulsága egy-egy történetnek, de mégsem úgy van leírva, mint annak idején. Belevesznek mai mindennapi dolgokat, akár technikai eszközök is megjelennek a mesékben. Most már vannak gyógyító mesék is. Nagyon sok gyerek küszködik valamilyen szorongással, ezt a mesékkel próbálják megfogni.

„A mai kortárs írók akár a sötéttől, a betegségtől vagy a fogorvostól való félelem leküzdésére írnak meséket. Sőt, újra virágkorukat élik a diafilmek is, amikor a történethez vizuális élmény társul”

– hangsúlyozta a könyvtár vezetője.

Különféle foglalkozásokkal, programokkal igyekeznek minél több gyereket becsábítani a könyvtárba: hagyományos értelemben vett felolvasásokat tartanak meseposztóval, papírszínházzal, de a digitális korosztálynak is igyekeznek megfelelni. A világnap kapcsán kvízzel, valamint könyvborító tervezésére biztató felhívással buzdítják olvasásra a gyerekeket a Központi Könyvtár Gyermekrészlegének " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldalán.

Jótékony hatások

Az olvasásnak számos pozitív hatása van, de hiánya is érzékelhetővé válik az iskolai évek alatt.

– Az olvasás bővíti a szókincset, fejleszti a szövegértést, fogékonyabbá tesz a nyelvtan iránt, szélesíti a látókört, nyitottabbá teszi a gondolkodást. A legalapvetőbb haszna pedig: segíti feltérképezni a világunkat a képzelet segítségével, útmutatót ad a környezet működéséhez. A mesék által pedig megtanulhatjuk, hogyan küzdjünk meg a problémákkal, milyen értékeket tartsunk fontosnak.

„Világnézetet alakít ki az olvasás, hasznos megküzdési módokra tanít, s közben még a kreativitásunkat is fejleszti”

– vallja Nagy Gitta pszichológus, tehetségkoordinátor. Hozzátette: – A mai gyerekek nagy része a szövegértési feladatokat teljesíti a legrosszabbul, pedig ez alapvető kompetencia lenne.

Forrás: Nagy Gitta archívuma

A mesenézés nem pótolja

A pszichológus kitért a közös meseolvasás fontosságára, melynek egész életre kiható üzenete ez: annyira fontos vagy nekem, hogy az időmet és osztatlan figyelmemet adom neked. Emiatt nem pótolható a meseolvasás a mesenézéssel. A közös meseolvasások gyógyítják a frusztrációk, indulatok, konfliktusok okozta sebeket. Ez az erős kötelék nyújt majd később, a serdülőkor krízisének átvészeléséhez stabil alapot – fogalmazott Nagy Gitta.

Az esti meseolvasás

Elsősorban példamutatással lehet olvasásra sarkallni a gyerekeket, ehhez el kell szakadni a képernyőtől. – Nagy jelentőséggel bír, s a szakemberek, ha tehetnék, kötelezővé tennék minden szülő számára: az esti meseolvasás. Ez az alapja az olvasás szeretetének. Sajnos azonban egyre gyakrabban megesik, hogy egy gyerek nem igényli ezt, hanem rajzfilmet néz helyette. A meseolvasás során kénytelen a gyermek a képzeletére hagyatkozni, nem tárnak elé mindent, mint a mesefilmekben. A meseolvasás, ha nincs hozzászokva egy gyerek, lassúnak tűnik, a tévében a képkockák viszont olyan gyorsan váltják egymást, hogy a kicsiknek feldolgozni sincs idejük. Emiatt szükséges már egészen csecsemőkortól elkezdeni a vers- vagy meseolvasást – hangsúlyozta Nagy Gitta.

A nép mesemondó fiai és lányai nyomában

A gyermekirodalom nagyjai a mai napig hatással bírnak. A magyar irodalom óriási kínálatában megannyi klasszikus és kortárs gyermekkönyvíróval találkozhatunk, akiknek meséin generációk nőttek fel. Hogy van-e etalon, nem tisztünk eldönteni, az azonban biztos, hogy olyan mesefigurák vannak, melyeknek körvonalai évtizedek múltán sem fakulnak.

Nemrég vesztettük el Csukás Istvánt, aki egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként járta ki az elemi iskolát Kisújszálláson, s lásd, egy nemzet mesélője lett. Neki köszönhetjük többek között Mirr-Murr, Pom Pom vagy épp Süsü, a sárkány halhatatlan figuráit. S a nép mesemondó fia, Benedek Elek könyvei is ott lapulnak a mai napig a könyvespolcokon. Ugyan sok vita van és volt a meséi körül, hiszen több közülük meseadaptáció, melyeknek elsőként Benedek Elek adott nyelvet. Szelleme azonban máig jelen van a gyermekirodalomban, ahogy az egész magyar közgondolkodásban is. S ott van még Marék Veronika, Tandori Dezső, Harcos Bálint, Takács Mari és még sorolhatnánk a magyar meseíróinkat.

Kiss Dóra

A mi listánk

A szerkesztőségben a kollégákat kérdeztük arról, mely gyermek- és ifjúsági olvasnivalók voltak nagy hatással rájuk évekkel ezelőtt. Íme a lista:

  • Tüskevár
  • Brémai muzsikusok
  • Magyar népmesék
  • Nógrádi Gábor: Petepite
  • A Négyszögletű Kerek Erdő
  • A. A. Milne: Micimackó
  • A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója
  • Harry Potter-sorozat
  • Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
  • Benedek Elek: A kék liliom
  • Kisvakond
  • Dörmögő Dömötör
  • Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese
  • Benedek Elek gyűjteményei
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában