Megemlékezés

2020.03.17. 14:36

Tisztelet „Kossuth papjának”

Megkoszorúzták Könyves Tóth Mihály emléktábláját.

20200315 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló A Debreceni Széchenyi Szobor Alapítvány tartott koszorúzási ünnepséget Könyves Tóth Mihály emléktáblájánál. képen: Prof. Dr. Tóth József a Széchenyi Társaság 30 éven át volt elnöke

Fotó: Matey István

Az író és református lelkész Könyves Tóth Mihály emlékét tisztelte meg koszorúzással a Debreceni Széchenyi Szobor Alapítványa a Széchenyi utcán. Könyves Tóth rendkívül fontos szerepet töltött be a cívisváros életében.

Tanulmányait a Debreceni Református Kollégiumban végezte. Később, a szabadságharc kitörésekor lelkesítő beszédei olyan hatással voltak a debreceni fiatalokra, hogy tömegesen álltak a honvédseregbe. Azonban nem csak szavakkal, tettekkel is bizonyította bátorságát, hiszen a frontra induló csapatoknál vállalt tábori lelkészséget. A fáma szerint a nép „aranyszájú pap”-ként vagy „Kossuth papja”-ként emlegette. Könyves Tóth életének kockáztatásával bátorította a harcolókat és nyújtott lelki támaszt a sebesülteknek, emellett az elesett hősök temetésében is segédkezett. Nagyra értékelte továbbá az iskolai tanítást, népszerűsítette a reformkori oktatáspolitikai törekvéseket.

Közkedvelt volt

Hazafias beszédei miatt 1849-ben elfogták, s előbb kötél általi halálra ítélték, később büntetése húszévnyi várfogságra módosult. Ebből amnesztiával szabadult, azonban lelkészi s tanári állásától eltiltották, így a Debreceni Kollégium főiskolájának és az egyházközségnek volt a számvevője, később ismét a cívisváros lelkésze. Az elbeszélések alapján olyan közkedvelt volt, hogy a Nagytemplom megtelt hallgatóságával. Fekete márványból készült síremléke a nagy­erdei köztemetőben pihen.

HBN

Borítókép: Prof. dr. Tóth József, aki harminc éven át volt a Széchenyi Társaság elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában