fehér vászon

2020.03.08. 15:02

Meghosszabbították a DMK Makoldi-kiállítását

A nagy sikerre való tekintettel március 20-ig tekinthető meg a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában a Makoldi-vonal című kiállítás. A mester rajzaiból rendezett tárlat munkásságának egy kevésbé ismert oldalát mutatja meg.

Fotó: Kiss Annamarie

Makoldi Sándor (1945–2017) a háború forgatagában Bajorországban született ugyan, de Debrecenben élte le éveit – anyai ágon ide kötődve. Ősei, az ákosi Makoldiak is Debrecenben éltek már ekkor – a Hortobággyal is kapcsolatba kerülve – apja, nagyapja állatorvos lévén. Budapesten folytatta tanulmányait a Képzőművészeti Gimnázium festő szakán, ahonnan hosszú úton (Egerben tanári diplomát, Debrecenben néprajzos képesítést szerezve) tért vissza a cívisvárosba, ahol betiltották első, bemutatkozó kiállítását 1972-ben.

1974-től a Debreceni Tanítóképző Főiskola tanára lett, végig a Művészeti Tanszéken tanított, majd onnan vonult nyugdíjba docensként. Számtalan önálló kiállítása volt, de a régió közös kiállításain is többnyire részt vett. Önálló kiállításai mellett (mint pedagógus) a tanítványokkal közös szereplések és a családi tárlatok is gyakoriak voltak. Művészeti írásai mellett néprajzzal és pedagógiaelmélettel is foglalkozott a szerves vizuális örökség szempontjából, melyeket könyvekben, folyóiratokban publikált. 1977-től tagja volt a MAOE festő tagozatának és 1991-től a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének. A magyar nemzeti hagyományok továbbvitele erősen kolorista, szimbolikus képvilágban, mára anyanyelvi szintű képírásban teljesedett ki.

Szántai Lajos tárlatvezetésén március 11-én 16.30-kor a magyar és az egyetemes művelődéstörténet irányából közelít a kiállításhoz.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában