In memoriam Fábián Juli

2020.03.04. 08:06

Játsszuk azt, hogy csak úgy elbújtál…

Egy mostoha műfaj és egy énekesnő, Fábián Juli fájdalmasan rövid életét ismerhettük meg a közelmúltban.

Fotó: Lightmedia.hu

– Azt szokták mondani, az az igazán jó énekes, akinek ellenszélben, száz méterről is fel lehet ismerni a hangját. Julinak ilyen hangja volt – mondta Lévai Balázs, aki tévésként lett ismert, de a zenéhez is ezer szállal kötődik: többek között a Dob+Basszus című zenei műsor szerkesztő-műsorvezetője volt és Lovasi András életrajzának szerzője. Nemrégiben nálunk járt a Magyar Filmszüreten, ahol rendezésében a Like a Child – Fábián Juli című dokumentumfilmjét láthatta a közönség. A vetítés után Váradi Ferenc rádiós beszélgetett vele. A film az énekesnő fájdalmasan rövid életét követi végig, középpontjában Fábián Juli művésszé válása áll. Benne az énekesnővel készült interjúk, koncertrészletek és privát felvételek mellett megszólalnak a hozzá legközelebb álló személyek is.

De mi köti össze Balázst és Julit? – Többször dolgoztam vele producerként: felkértem őt énekelni különböző műsorokba. Jóban voltunk, de vele ez nem ment nehezen, kellemes személyiség volt – mondta Balázs. A film ötlete nem az ő fejéből pattant ki, hanem Juli menedzseréjéből, Szepesi Mátyáséból, aki az alkotás végén hallható Földrevaló című dal zenéjét és szövegét írta.

Rengeteg néző

A Like a Child egyébként nem került moziforgalmazásba, műfaját tekintve pedig televíziós dokumentumfilm, ennek ellenére mégis rengetegen látták: több mint 350 ezren, ami egy ilyen műfaj esetében egészen megdöbbentő. – Ebből is látható, hogy Juli mennyire érdekelte az embereket. Sohasem kaptam ennyi üzenetet, gratulációt egy film után sem. Civil emberek mondták, hogy nem ismerték, nem is hallották énekelni, de menyire megfogta őket, illetve többen írták, hogy nagyon inspiráló élmény volt a film – tette hozzá a rendező. Úgy véli, Juliban van valami, ami hat az emberekre: hogy becsüljük meg azt az időt, ami nekünk adatott.

Jó volt együtt lenni vele. Az ember mindig tudta, hogy jobb kedve lesz utána. Nem húzott le, nem vett el az energiádból, hanem nagyon vicces volt, sokan mondják. Jól lehetett hozzá kapcsolódni.

S mi lesz az alkotással a jövőben? Elsődleges célját befutotta – mondta Balázs –, azonban már most sok nyári könnyűzenei fesztiválra meghívták. A közönségtalálkozón a rendező elmondta, hogy a mű Artisjus-díjat kapott – épp aznap, amikor a cívisvárosban volt – mint az év produkciója, ezt a telt házas terem vendégei hatalmas tapssal kísérték.

Lévai Balázs | Fotó: HBN

Kulisszatitkok

A műből persze maradtak ki jelenetek, erről is beszélt Balázs. Volt, aki például azt hiányolta, hogy túl kevés szó esett az énekesnő betegségéről. Balázs és producer kollégája, Meggyes Kriszta azonban arra a döntésre jutott, hogy csak annyit mondhatnak el ebből a történetből, amennyit Juli maga is megosztott életében, a film pedig egy művész életérről szól, fókuszálva alkotásaira. A család két jelenetet kért kivágásra: az egyikből engedett a rendező, a másikból azonban nem. – Csak úgy születhetett meg a film, hogy megismerkedtem Juli édesanyjával és két nővérével. Ki kellett alakulnia egy bizalmi viszonynak. A forgatás alatt volt egy olyan rész, amikor a két nővér nézegeti a fotókat, és egy fél mondattal utalnak rá, az egyik fotón az már nem Juli eredeti haja, és ez vajon a kezelés után volt-e már. Kérték, hogy ezt vágjuk ki. Némi vita után ezt el kellett fogadnom, hiszen az emberek amúgy is tudják, ez egy olyan betegség, aminek kezelésekor megtörténik, hogy kihull az ember haja – fejtette ki a rendező. A másik kivágandó jelenet, az lett volna, miszerint Julit kalácsnak csúfolták gyermekkorában a haja miatt, amit nagyon utált. Ezt azonban Balázs nem engedte el: – Mennyire szép drámai ív, hogy valami, ami miatt cukkolnak gyermekkorodban vagy frusztrál, az később az egyik legnagyobb ékköved lesz – tette hozzá. A nézők a magánéletet is hiányolják még a filmből, az énekesnő erről sem beszélt sokat.

Egyik barátja akkor hagyta el, amikor beteg lett, derült ki Balázs szavaiból, valamint volt egy nagy szerelme is, aki mellette volt az utolsó négy évben. A fiú sokat segített a film elkészítését illetően is, de nem akart benne szerepelni. – Nekem a főszereplő szemszögéből kellett néznem a dolgokat, az ő jogait védenem. Úgy tudom egyébként, Juli arra várt, hogy teljesen meggyógyuljon, és akkor beszélt volna nyilvánosan az őt ért megrázkódtatásokról – fejtette ki Balázs.

Lenyűgöző személyiség

De ki is ez a mesés hangú nő? A filmből többek között az is kiderült, hogy az átlagnál jóval nagyobb IQ-val rendelkezett, több művészeti ágban is tehetséges volt, mégis rengeteg volt benne a kétség. Balázs fontosnak tartotta hangsúlyozni a filmben, hogy Juli nem csak énekes volt: dalai­nak jó részét ő írta, nagyon jól beszélt angolul. Utolsó éveiben azonban a dalírás már nem ment neki, ez viselte meg a legjobban: az életéért küzdött, az alkotóerőbe kevesebb jutott, és olyan énekes volt, hogy a zenében nem elvett, hanem hozzáadott. – A végére tudatosult benne, mennyire egyedi hangja van. A mi lenne, ha típusú mondatoknak semmi értelme, de Juli most ért volna be. Neki dolgozott az idő – véli Balázs. Hozzátette, az a szomorú az énekesnő történetében – ha csak a karriert nézzük –, hogy mindig épp elindult volna. Utolsó évei pedig visszatérések és visszaesések sorozatai voltak.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában