Kultúrtér

2020.03.04. 11:13

Friss kiállítás és nőnap a MODEM-ben

Kísérleti művészetpedagógiai programja keretében új tárlatot nyit a debreceni kulturális intézmény.

Az elmúlt esztendőben, a rendszerváltás harmincadik évfordulóján a MODEM hároméves oktatási projektet indított, amely elsősorban a középiskolásokat ismerteti meg a mögöttünk álló három évtized magyar képzőművészetével. Az intézmény munkatársai további szakemberek bevonásával az 1989-2019 közti időszak minden évéből kiválasztanak egy-egy hazai művésztől egy műalkotást, amelyekről a korszakkal foglalkozó művészettörténészek és elméleti szakemberek – múzeumpedagógusokkal és középiskolai tanárokkal közösen kialakított szempontrendszer figyelembevételével – kb. 20 ezer karakteres átfogó elemzéseket írnak. A harmincrészes sorozat három év múltán az egyes kiadványokból összefűzött kötettel zárul. A műveket a MODEM egy-két hónapra kiállítja – minden tárlathoz a szövegekre épülő múzeumpedagógiai foglalkozások tartoznak. A mostani kiállítás készíti elő a 2021 végére tervezett tárlatot, amelyen egyszerre mutatjuk majd be az összes kiválasztott munkát – tudtuk meg a MODEM közleményéből.

Az érdeklődőket március 7-én, 15 órától várják a kiállítás megnyitóján, ahol 16 órakor Don Tamás kurátor vezeti végig a műélvező közönséget.

A nyitónapi tárlatvezetés ingyenes, az eseményről videófelvétel készül.

Kurátorok:

Don Tamás, Mélyi József, Szabics Ágnes

Kiállítók:

Antal Balázs, Hatházi László, Fodor Zoltán, Benczúr Emese, Csákány István, Csörgő Attila, Fabricius Anna, Gerhes Gábor, Kis Varsó, Németh Ilona

Közreműködő iskolák:

Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest – Vezető tanár: Váradi Emese

Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Debrecen – Vezető tanár: Váczi Lilla

Tisztelgés a hölgyek előtt

A közelgő nemzetközi nőnap alkalmából március 8-án, vasárnap a kislányoknak, nagylányoknak, hölgyeknek a MODEM minden programja és kiállítása ingyenes. Szeretettel várjuk az érdeklődőket egész nap a Mélyáramok, valamint az

újonnan nyílt 30 – kísérleti művészetpedagógiai program tárlatokra, továbbá a kicsiket Csőke Kitti Firkalak című foglalkozására délelőtt 10 órától.

Borítókép: Chochol Károly, Tavasz Hommage á Röling, 2016

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában