deszka fesztivál

2020.03.09. 12:27

Főszerepben a kortárs magyar dráma: erre számíthatunk az idei Deszkán

A XIV. Deszka Fesztivál díszvendége a debreceni származású rendező és író, Hajdu Szabolcs lesz.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A Csokonai Színház hazánkban egyedülálló, kortárs magyar drámákat felvonultató seregszemléjén április 2. és 9. között harmincnégy szerző darabját mutatja be Debrecenben.

A találkozót beharangozó sajtótájékoztatót hétfő délelőtt rendezték meg a Horváth Árpád Stúdiószínházban, ahol Gemza Péter színházigazgató és Puskás István alpolgármester tájékoztatott a fesztivál legfontosabb tudnivalóiról. A Deszka Fesztivál előadásairól hétfőn 14 órától a Csokonai Színház honlapján tájékozódhatunk, a jegyértékelés kedden 13 órakor kezdődik. Ennek kapcsán Gemza Péter hangsúlyozta, idén a szervezők szakaszos jegyértékesítéssel igyekeznek kiküszöbölni, hogy hogy a belépők már a jegyvásárlás első napján elfogyjanak. Gemza Pétertől megtudtuk, az idei Deszka nyitóeseményén a tavaly elhunyt Térey Jánosra emlékeznek, akinek életművéről Szirák Péter Balajthy Ágnes irodalomtörténészt és Kricsfalusi Beatrix színháztudóst kérdezi. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is teret kap a Nyílt Fórum elnevezésű drámafejlesztési program és a szakmai beszélgetések, melyek ezúttal már moderátorral bővülnek.

Fontos gyűjtőpont a Deszka

– A Deszka Fesztivál már hosszú évek óta fontos esemény, egyrészt, mert egy sajátos fókuszú terület, a kortárs magyar dráma területén hozza a városba a legfontosabb produkciókat, ilyen módon Debrecen lakóihoz házhoz jönnek a magyar színház legizgalmasabb történései, melyek mindig komoly válogatást követően kerülnek a közönség elé. Legalább ennyire fontos, hogy Debrecen gyűjtőpontként a Debrecenen kívüli szakma számára is találkozási lehetőséget biztosít, a szakmai beszélgetéseken pedig olyan diskurzusok is kialakulnak, melyek elősegítik az érdemi szakmai munkát – fogalmazott Puskás István.

A kulturális alpolgármester kiemelte, fontos, hogy ez a fórum nem Budapesten, hanem Debrecenben valósulhat meg évről évre.

„A magyar színjátszás színe-java mutatkozik be a határon innen és túlról is, Beregszásztól a Vajdaságig gyakorlatilag körbeér a határon túli magyar kultúra bemutatása.”

Idén különös hangsúlyt kap a nemzeti összetartozás emlékéve, melynek vállalása, hogy felmutassa a nemzet különböző közösségeinek összetartozását, közösségét és együttműködését elsősorban a kultúra területén. Erre a színház mint közösségi művészeti műfaj tökéletesen alkalmas, és az a program, melyet az idei Deszka megvalósít, emblematikusan mutatja meg azt a hálót, mely a határon inneni és túli közönségeket összekapcsolja – jegyezte meg Puskás István.

A találkozó harmincnégy produkciója közül kilenc a határon túlról érkezik, tizennégy a fővárosból, négy a vidéki színházakból. A Gördeszka programban tíz gyermek- és ifjúsági előadást láthatunk, ez utóbbiak fele a színházi nevelési előadás valamilyen formáját képviseli. A Deszka Fesztivál történetében először kapott meghívást egy, az Amerikai Egyesült Államokban készült produkció. Chicagóból a nyitott dramaturgia technikájára épülő Visky András-darab a seregszemle utolsó napjának programjai között szerepel.

A XIV. Deszka Fesztivál díszvendége a debreceni születésű Hajdu Szabolcs lesz, aki a fesztivál nyitóéjszakáján látható különleges, multimediális performansz installációban pedig színészként is megjelenik.

A kortárs dráma ünnepén szép számmal mutatják be alkotásaikat a határon túli szerzők is, Kassától, Marosvásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Brassóból és Chicagóból is érkeznek produkciók, a fesztivál záróakkordjaként a Szatmárnémeti Északi Színház Társulat Szőcs Géza Raszputyinját tekinthetjük meg.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában