Helytörténet

2020.03.29. 11:52

A híres debreceni „Demke” robbantása

A szép palota 46 évvel ezelőtti eltávolításához 170 kilogramm dinamit és 1200 darab patron kellett.

Fotó: Napló-archívum

Figyelmeztetés a Hajdú-bihari Napló 1974. március 29-i számában:

„A Debrecen Városi Tanács V. B. Beruházási Vállalata értesíti a lakosságot, hogy a Bocskai tér 1. szám alatti DMKE épületét ma délelőtt 9 órakor robbantják le. A robbantás következtében a környező épületekben semmiféle kár nem eshet.”

Fotó: Napló-archívum

Ezzel végképp megpecsételődött a nagy múltú és nemes küldetésű intézmény sorsa. A robbantás rendben megtörtént, másnap szűkszavú tudósítást közölt róla a lap.

Fotó: Napló-archívum, Iklódy János

Főhercegi védnökséggel

A szebb napokat látott palota a Magyarságmentő Intézetnek épült 1913-ban, ám népházként és szülőotthonként lett igazán emlékezetes. A mai Benedek Elek Általános Iskola helyén, a nem kevésbé híres Meteor Mozival szemközt pompázott, és a cívisváros ma élő lakói közül is még nagyon sokan látták meg ott a napvilágot.

A szülőotthon épülete eredetileg a Délmagyarországi Közművelődési Egyesület (DMKE) számára készült. Az intézmény történetéről a „Debreczeni Képes Kalendáriomban” található leírás, mégpedig dr. Tóth Mihály tanácsnok tollából. Eszerint a DMKE József kir. főherceg védnöksége alatt működött, és célja volt az ország déli részén túlsúlyban lévő nemzetiségekkel szemben a magyar nemzeti törekvések erősítése, a magyar szellem, a magyar nyelv terjesztése.

„Magasztos munkáját a béke eszközeivel végzi, fegyvere a kultúra és a jótékonyság.”

A legegészségesebb helyen

A közgyűlés először a Hatvan utca végén lévő, faraktárnak bérbe adott területet engedte át a DMKE-nek, majd hosszabb tárgyalások után döntöttek úgy, hogy a Kossuth utca végén lévő Bocskai téren az új szabályozás által kialakult szép, 3290 négyszögöl területből kapjon megfelelő nagyságú telekrészt. A terveket a DMKE és a vele társult Alföldi Gazdasági Egyesület megbízásából Jánszky Béla és Szivessy Tibor készítette el. Az építkezés költségét 340 ezer koronában határozták meg, a munkák kezdésének idejét pedig 1912 őszében. Az intézetet a terv olyan modern palotának, a város akkori egyik legszebb épületének írta le, ami közel van a város központjához és a villamosvasúthoz.

Ugyanakkor

„a város legegészségesebb, legmagasabb helyén fekszik, s homokos talajon épül. Ideális hely. Jobbat, szebbet elképzelni se lehet.”

Az internátust 200–300 közép- és főiskolai hallgató befogadására tervezték. Tágas hálótermek alkották, s aw világos szobáit fürdővel, vízvezetékkel, villanyvilágítással és központi fűtéssel szerelték fel. A tornyos, oszlopos, címeres, manzárdos helynek a ma is használatos „Demke” elnevezése onnan származhat, hogy a köznyelv az egyszerűbb kiejtés érdekében így mondta a DMKE rövidítést.

Napi 1200 ingyen ebéd

A város 1927-ben megvásárolta a palotát, és akkor lett a funkciója anya- és csecsemővédelmi intézet, népjóléti hivatal, népfürdő, valamint gyermekkórház, tej- és népkonyha is. A komplexumban védőnői lakások, olvasóterem, labor és röntgen is működött, s ezek nagy részét a híres Stefánia Szövetség kezelte. Az intézet naponta mintegy 1200 adag ingyen ebédet osztott ki a rászorulóknak, és a neve akkoriban már Debrecen Sz. Kir. Város Magoss György Népház volt.

Fotó: Napló-archívum

A híres otthonban a mai ötvenesek közül is még sokan születtek. Az egyre romosabb létesítményt mégis megszüntették, és végül ugyanúgy lerobbantották, mint 1973-ban az Aranybika melletti régi épületsort. A Napló képcikkes beszámolója szerint a DMKE eltávolításához a Bányakutató Intézet szakemberei 170 kilogramm dinamitot és 1200 darab patront használtak fel.

Fotó: Napló-archívum, Iklódy János

A „Demke” helyén 1976-ban nyitotta meg a kapuit az akkor még Bocskai Téri Általános Iskola. Az iskola honlapja szerint

„a régi DEMKE helyét vette át, szinte folytatásaként az ottani munkának, hiszen az életadás után az életre nevelés következik”.

A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola | Fotó: Matey István

A névadó az akkori kor hagyományait követte, és az iskola a Nógrádi Sándor nevét kapta. Az 1990-es rendszerváltás után a tantestület úgy érezte, olyan nevet kell választania, amely igazán illik egy általános iskolához – így lett az új névadó Benedek Elek.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában