beszélgetés Szatmári Imrével

2020.02.09. 13:56

Séta az ezüsthúrokon – népszerű amatőrök „Ketten” is

Szatmári Imrét, a létavértesi önkormányzat településfejlesztési irodájának főelőadóját nagyon sokan ismerik a városban. Itt született, és itt élnek pedagógus feleségével, három gyermekükkel. De sokan ismerik énekes-gitáros előadóként is. Találkozhattak vele iskolai ünnepségeken, kiállításmegnyitón, a Megye Napja rendezvényen. Barátai, Tatos István és Bertóthy Tamás felkérésére három-négy éve élő zenével pihenteti az Erdőspusztai Kék- és az Irinyi Teljesítménytúra távjait teljesítőket. Legutóbb egy telt házas adventi esten arattak nagy közönségsikert zenész barátaival: Nagy Zsolttal és Nagy Imrével, illetve lányaival: Grétával és Laurával.

Szatmári Imre és lányai, Laura és Gréta | Fotó: Kővári Krisztián

- Kisiskolás korom óta szeretek énekelni – mondta el érdeklődésünkre Szatmári Imre. – Azt szoktam mondani, a magam „kísérésére” vettem a kezembe gitárt, és autodidakta módon tanulgattam az akkordokat. Aztán középiskolásként az idősebb kollégiumi társakkal esténként nagyon sokszor zenéltünk együtt – idézte fel.

Vagy idő, vagy pénz…

– Fiatal kamaszként természetesen a rockzene szabta meg az irányt. A középiskola után helyi haverokkal megalakítottuk a PASZSZ, majd a Nehéz Eset nevű együtteseket. Több alkalommal szerepeltünk színpadon, de eközben már szólóban is felléptem – sorolta. – Akkoriban rengeteg időnk volt, állandó próbatermünk azonban nem, s pénz hiányában a megfelelő felszerelést is nélkülöznünk kellett. Most már akad pénzünk hangszerre, felszerelésekre, saját otthonunkban tudunk próbálni, de sajnos, az időből van a legkevesebb! – foglalja össze az amatőrzenész-sors nagy igazságtalanságát. – Mára – így, negyvenen túl – már „mindenevőnek” mondanám magam. Kifejezett példaképem nincs, de a jó zenét szeretem; nagyon sok előadót és dalt – tette hozzá.

Közös nevezőn a matektanárral

Ezután a „Ketten” formáció létrejöttének hátteréről is fellebbentette a fátylat. – Fiam általános iskolai osztályfőnökeként ismertem meg Nagy Zsoltot, a matematika–fizika szakos tanárt. A zenéről alkotott hasonló elképzelése, a gitározás szeretete volt a közös nevező, és hamar baráti viszony alakult ki közöttünk. A formációnk indulása 2019 szeptemberére datálódik. Zsolt nem szokott énekelni, Ő a „gitáros szekció” vezetője – magyarázta Szatmári Imre, majd arról is beszélt, miképpen egészültek ki ötös fogattá a múlt decemberi koncertjükre.

A trióvá bővült formáció | Fotó: Kővári Krisztián

– Minden újítás felé próbálunk nyitottak maradni, és természetesen szeretnénk színesebbé tenni a repertoárunkat. Így vontuk be közös ismerősünket, Nagy Imrét, akit jól ismerünk zenéhez fűződő kapcsolatairól. Néptáncos, táncoktató, a Sugalló együttes tagja. Rá ritmushangszereken és hegedűn is számítunk. A lányaim éneklése – akikre nagyon büszke vagyok – sem teljesen új keletű dolog. Többször énekeltek már velem, illetve az iskolában Zsolttal is. Vannak még jó zenésztársak, akiket, reméljük, sikerül bevonni a „Ketten” produkcióba. A közös örömzenéléshez a legnehezebb a próbák időpontját összeegyeztetnünk.

A folytatásról szólva Szatmári Imre hangsúlyozta: – A sikeres decemberi fellépésünk, a sok gratuláció, a lányok sikere óriási motiváció számunkra. Mindenképpen lesz folytatás. Terveink szerint áprilisban ismét színpadra állunk, és június utolsó szombatján fellépünk a városnapon is – vetítette előre.

Turóczi Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában