szaporulat

2020.02.25. 15:11

Néhány hónap alatt megkétszereződött a debreceni állatkert rizspintyeinek száma

Immár 14 rizspinty csivitelésétől hangos az intézmény Pálmaháza, miután december 16-án négy, majd február 16-án újabb három fióka repült ki a biztonságot nyújtó fészekből.

Fotó: debreceni állatkert

Az állatkert közleményéből kiderül: a kicsik egyből csatlakoztak az épületben szabadon röpködő felnőttekhez, így már a látogatók is megtekinthetik őket; könnyen felismerhetők szürke-piszkosfehér tollazatukról és eleinte fekete, majd fokozatosan rózsaszínre váltó csőrükről. Érkezésükkel néhány hónap leforgása alatt kétszeresére nőtt az ország legnagyobb állatkerti rizspintyállományának egyedszáma.

Fotó: debreceni állatkert

Az indonéz szigetvilágban, elsősorban Jáva és Bali szigetén őshonos rizspinty (Lonchura oryzivora) 14 cm-es átlagos testhosszával a nagyobb termetű díszpintyfélék közé tartozik. Színezete összetéveszthetetlen: a felnőtt egyedek testének nagy részét fedő, egyszínű szürke tollazattól jól elüt a fekete „sipka”, hófehér kétoldali pofafolt és rózsaszín-élénkpiros csőr. A faj a legrégebb óta tenyésztett díszpintyféle, Európába is ő került be elsőként. Könnyű gondozása és szaporíthatósága miatt a mai napig a díszmadártartók egyik nagy kedvence, és immár Délkelet-Ázsia-szerte, Kelet-Afrikában és Észak-Amerikában is élnek virágzó kolóniái – olvasható az állatkert híradásában.

Fotó: debreceni állatkert

Mindezek ellenére az eredeti élőhelyén található populációja vészesen fogyatkozik az élőhelyvesztés, a kártevőként irtás – nevéhez hűen kedvelt táplálékszerző helyei a rizsföldek – és az illegális énekesmadár-kereskedelem miatti befogások következtében. Ez utóbbi veszélyforrásra igyekezett felhívni a nyilvánosság figyelmét az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) és partnerei által indított 2017-2019-es Néma erdő természetvédelmi kampány, amelyben adományozással és egy pálmaházi ismeretterjesztő szekció kialakításával a debreceni állatkert is részt vett. Bár a kezdeményezés számos sikert könyvelhetett el, a rizspinty még az ideje alatt veszélyeztetett besorolást kapott a Természetvédelmi Világszövetségtől (IUCN), ami jól mutatja, hogy figyelmünk a kampány lezártával sem lankadhat – épp ezért különösen örvendetes a cívisvárosi intézmény közelmúltbeli szaporulata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában