jegyzet

2020.02.24. 17:46

Mi lesz veled, te jó Süsü?

Egy fejében csöppnyi ész, nem lesz sorsa túl nehéz. Kisiskolásként hallottam először, és most, évtizedek elteltével még mindig, ha nem még inkább érthetőek Csukás István sorai.

Szakál Adrienn

Néhány évvel ezelőtt azt kérdezték tőle, hogyan kell gyerekeknek írni. – Ugyanúgy, mint a felnőtteknek, csak kicsit jobban – hangzott válasza. És igen, tisztelte és szerette olvasóit, amikor csak tehette, olyan találkozókra járt, ahol a legfiatalabbak véleményét hallhatta egy-egy munkájával kapcsolatban. Csukás páratlanul finom szenzorokkal érzett rá, mivel azonosul legkönnyebben a legfiatalabb generáció, mégis a legegyszerűbb eszközökkel vetette papírra meséit, verseit, regényeit.

Pom Pom, Süsü, a sárkány vagy Mirr-Murr kandúr történetei több emberöltő gyerektársadalmának adtak át bravúros nyelvi köntösbe bújtatott életbölcsességeket. Tőle tanulhattuk meg, hogy legszentebb dolog a barátság, a civakodó cipőikrek történetéért pedig sok-sok szülőtársammal mondhattunk hálát, amikor a veszekedő gyerekeinknek esti mesének álcázott, hathatós példabeszédként olvastuk fel.

Én vagyok az utca hírmondója, én irányítom a közvéleményt! Lópici Gáspár, a leghíresebb magyar plakátragasztó szavain túl Csukás István temérdek papírra vetett kinccsel halmozott el bennünket, és titkon mindig azt reméltem, kedvenc sorozataim folytatódnak még. A sors azonban úgy alakította, nem mond többé új mesét Pom Pom Picur fején, és azt sem tudhatjuk meg sosem, hogy a legutolsó epizódban fogott-e volna halat a Nagy Ho-ho-ho-horgász.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában