igazi különlegességek

2020.02.23. 14:14

Borítékokat, bélyegeket állítottak ki a Nagytemplomban a Bibliáról

Összesen százhatvannégy ország háromszáz bélyegét láthatjuk a Nagytemplom új kiállításán.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Nem mindennapi látványban részesülhettek mindazok, akik a vasárnap délelőtti istentiszteletet követően a Nagytemplom Kálvin János Galériájában megtekintették dr. Kocsis Attila református lelkipásztor bélyeggyűjteményét. A tárlatot Fekete Károly református püspök a következő szavakkal nyitotta meg:

– E kiállítás tárgyai a Biblia üzenetét hordozzák, ez a gyűjtemény pedig nem más, mint a keresztény ismeretterjesztés kincsesbányája. Az ország egyházi és világi kiállítóterein már sokszor, több témában volt kiállítása Kocsis Attila lelkipásztornak. Most tizenhét tablón és két tárolóban láthatunk összeállítást Magvetés – a Biblia és üzenete bélyegeken címmel, melyen miniatűr műremekek tárnak ablakot a Szentírás univerzális üzenetére.

Beszédes mozzanatok

– Ha igaz Márai Sándor mondata, mely szerint a bélyeg felragasztható halhatatlanság, akkor a Biblia üzenete még több: a halhatatlan szentháromságról szóló üzenet ránk ragasztásának eszköze – fogalmazott Fekete Károly. A református püspök kiemelte, a Biblia nagy üzenetfolyamata papírszószékeket kap a bélyegeken, és a művészet sűrített eszközével igehirdetővé válik számunkra.

– A bélyegek mellett láthatunk kisíveket, blokkokat illetve elsőnapi leveleket is. Ez a több száz darab négy irányba kalauzolja el a közönséget. Először is elénk tárja a klasszikus bibliai történetek széles palettáját, és megelevenedik a bibliai képvilág. A bélyegtervezők különböző stílusokban, sokszor híres műalkotások segítségével, vagy azokat újragondolva mutatják be a teremtéstörténet mozzanatait: Ádám és Éva egymásra találása, a bűneset, Ábel testvérgyilkossága, Noé bárkájának építése, Mózes életének különböző mozzanatai, valamint Jónás sorsa a nagy hal gyomrában. Az Újszövetség nagy fejezetei is láthatóak a gyűjteményben: Jézus születése, szenvedéstörténete és feltámadása sok ország bélyegkiadási programjának évente ismétlődő jelensége – jegyezte meg Fekete Károly.

A bélyegeken megtalálhatjuk a Szentírás legfontosabb szereplőit, de látható a világ első karácsonyi bélyege is, melyet Magyarországon adtak ki 1943-ban. A megnyitó végén a kiállító igazi különlegességet adományozott az egyházközségnek: Fekete Károly püspök egy olyan ívet vehetett át, majd helyezett el a kiállítótérben, melyen II. János Pál Pápa és Kocsis Elemér püspök látható együtt.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában