fotókkal

2020.02.25. 20:21

Átadták a Méltósági Irodalom Pályázat díjait

„Eredeti, jó munkák születtek, tehetséges fiatalok, értékes szövegei érkeztek.”

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A Debreceni Hospice Ház Alapítvány a 2019/20-as tanévben újra megszervezte a Méltósági Irodalom Pályázatot, melynek ünnepélyes díjátadóját kedden tartották a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. Hat intézményből, több mint ötven pályaművel neveztek, melyek közül Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szénási Miklós író, Váró Kata Anna filmkritikus és Heller Zsolt író díjazhatták a legjobbakat. Porkoláb Gyöngyi a díjátadón elmondta, különösen fontosnak tartja, hogy Debrecenben és a megyében egyaránt elindulhatott egy olyan szemléletformáló program, amely által jobban megismerhetjük a gyermekek lelkivilágát, a világról alkotott képüket. – Nem könnyű felnőttként, gyermekként pedig még nehezebb megélni a veszteségélményt, ezért évek óta azon kísérletezünk, hogy egyfajta eszközt nyújtsunk, segítsük a gyermekeket, hogy leüljenek és végiggondolják, mit is éreznek, fel tudják dolgozni az elmúlást – mondta.

Szénási Miklós a tanulók pályaműveit méltatta, és külön kiemelte, hogy önálló munkák érkeztek: nem köszönnek vissza gondolatok, mondatok. – Eredeti, jó munkák születtek, tehetséges fiatalok értékes szövegeit kaphattuk meg, amelyeket mindnyájan örömmel olvastunk.

„Ahány pályamunka, annyi megközelítés, többek között találkozhattunk versekkel, prózákkal, akadtak olyan művek is, amelyek kissé az újságcikkek világa felé mozdultak el, de olvashattunk egészen komoly novellaírásokat is”

– hangsúlyozta.

Váró Kata többnyire egyetemistákkal dolgozik, így kissé „elszakadt” a tizenéves korosztálytól, ezért felettébb különleges élmény volt számára olvasni a pályaműveket. – Visszagondoltam a saját általános iskolás éveimre, amikor hasonlókat írogattam, és bevallom, meglepett a gyerekek őszintesége, és elgondolkodtam, hogy vajon mertem volna-e ilyen őszintén beszélni a veszteségélményekről – fűzte hozzá.

NE

Díjazottak

Bede Blanka, Daróczy Sándor, Gedeon Hanna, Kovács Hanna Zsuzsanna, Magyar Boglárka, Mikáczó-Nagy Bendegúz, Szűcs Tamás, Veres Tamás, Berki Bence, Boros Sándor Kevin, Káplár Anna Csilla, Nagy Lajos, Rinyu Anna, Sipos Lea Kendra, Somogyi Máté, Szépfalvi Csaba, Szirmai Bernadett, Zima Marcell, Zsákai Máté Bálint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában