Rózsa, tulipán, boglárka 

2020.02.14. 07:17

A virágárusok felkészültek a Valentin-napi rohamra

Valentin-napra háromszorosára nő a vörös rózsa ára, de ez nem rettenti el a szerelmes férfiakat.

Fotó: Matey István

A szerelmesek ünnepén még mindig az egyik legkedveltebb ajándék a vágott virág. Az árusok tudatosan készülnek a Bálint-napi rohamra, belekalkulálva azokat is, akiknek az utolsó pillanatban jut eszükbe beugrani egy szál rózsáért vagy egy csokor tulipánért.

Fotó: Matey István

– A hölgyek imádják a boglárkát, aminek télen van a szezonja, hiszen annyira finom szirmai és vékony szára van, hogy a nyári meleget nem bírná. Az olasz, nagyobb fejű boglárkát jobban szeretik a vásárlók, mint a kisebb fejű ázsiai típust. Nagyon tartós virág, két hétig is eláll – mondta el Demeter Éva debreceni virágkötő a Napló érdeklődésére. Az újabb trendek miatt a vörös rózsából évről évre kevesebbet rendel a virágkötő, idén 500 szálat tárazott be február 14-re, tulipánból viszont csaknem ezret.

– Átlagosan 5-600 forintos száláron van a vörös rózsa, de ilyenkor ez felmegy 1500 forintra. Az olasz boglárka ára ilyenkor vetekszik a vörös rózsáéval, a tulipán Valentin-napon maximum 500 forintért megvehető, ezért is ilyen közkedvelt. Egyébként azt érdemes tudni, hogy ezen nem a virágosok nyerészkednek, hanem mi is annyival többért kapjuk – hangsúlyozta a virágkötő.

Fotó: Matey István

Azt is megtudtuk tőle: a különféle virágokból tűzdelt boxok – melyek a vágott virágok újraértelmezését hozták be évekkel ezelőtt – szintén egyre kedveltebb ajándékok Bálint-napon. Ezek apró tárgyakkal is társíthatók.

– Vannak nagyon szép, vegyes dobozok, de akad olyan, amiben csak tulipán vagy éppen csak vörös rózsa van. Kérésre ki szoktuk egészíteni apró ajándékkal, szerelmes keksszel vagy akár ékszerrel, parfümmel – mondta el Demeter Éva virágkötő.

Fotó: Matey István

– Nagyon szeretem a vegyes virágboxokat, amikbe nemcsak rózsa van beleszúrva, hanem egy szép kompozíciót készítünk zöldekkel és pasztellszínekkel – tette hozzá. A virágdobozokkal kevesebb gond van, mint egy vázába beleállított csokorral, hiszen az utóbbi alatt koszolódik a víz, ezért 2-3 naponta cserélni kell. A dobozokban vizes tűzőhabot használnak, ami megtartja a vizet, így a növény tíz napon át is képes nedvességet felszívni magába.

– Én azért hiszek még mindig abban, hogy vannak lovagok, mert nap mint nap találkozom velük – mondta a virágárus a Valentin-nap kapcsán.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában