Itt a farsang

2020.01.09. 15:09

Színes programokat ígér a Dalidó

Különleges értékközvetítő és hagyományőrző rendezvénnyel várja az érdeklődőket a Farsangnyitó Dalidó hétvégén a Kölcsey Központban.

Fotó: Kiss Annamarie

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a cívisvárosnak azt a régi hagyományát, amikor a Vízkeresztet követő első hétvégén Dalidót tartottak. A céhek mesterei, legényei, inasai ekkor együtt ünnepeltek a város polgáraival. A 2013-ban indult kezdeményezés több kulturális és oktatási intézmény együttműködésének köszönhetően sok évszázados hagyományokat és a modern kézművességet egyszerre igyekszik bemutatni játékos, újszerű köntösbe bújtatva, emellett pedig a városban folyó szakképzésről is tájékoztatva a vendégsereget. A gazdag programok között bárki talál kedvére valót, hiszen többek között kosaras körhinta, ugrálóvár, Kádár Ferkó fotószínháza és a Természettár is várja a farsangozni vágyókat a Debreceni Szakképzési Centrum és a Vojtina Bábszínház programjai mellett két napon keresztül.

Fánk nélkül nincs farsang | Fotó: Kiss Annamarie

– A farsang nagyon sajátos helyet foglal el egy kulturális ciklusban, hiszen egy átmeneti, különleges állapot volt mindig is, ami megszakítja kicsit a hétköznapi élet normál menetét. Fontos identitásképző helyzet, mely az ünnep alapvető funkciója. Remek alkalom, hogy a téli pihenés után Debrecen lakói is újra elkezdjenek közösségi életet élni. E hétvége erre jó lehetőség, mert olyan együttműködésben tud a közönség elé lépni a kultúra, ami példaértékű, hisz több intézmény összefogásával született meg – mondta el Puskás István alpolgármester a Dalidót megelőző sajtótájékoztatón.

Hagyománya van

Nemcsak a Vízkereszt utáni első hétvégén tartott mulatságnak van tradíciója a város életében, hanem már annak az eseménynek is, amit idén nyolcadikkal alkalommal rendez meg a város. Igyekeznek a több évszázados cívis hagyományt újjáéleszteni s modern köntösbe bújtatni kulturális és oktatási intézmények együttműködésével. A szakképző iskolák 2014 óta állandó szereplői e programsorozatnak. Idén a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) 11 tagintézménye, a művészeti iskolák közül pedig a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium igyekszik kicsiknek és nagyoknak egyaránt bemutatni gazdag képzési palettájukat. A mestereket többek között a Tímárház kézművesei képviselik.

Az ipar fontossága

– Debrecen városában az igazi érték mindig a kultúra, a tudás és a tudomány voltak. A tudás egyik nagyon fontos területe a szaktudás, az iparosok jelenléte. Ennek folyamatos erősödése pedig hatalmas értéket jelent. A DSZC célja a mindennapokban, hogy jelen legyen a gazdaság hétköznapjaiban és segítse szereplőit. Ezzel párhuzamosan pedig az, hogy a kulturális életbe is szorosan bekapcsolódjon, a város vérkeringésének szerves részévé váljon – mondta el Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja. Hozzátette, egyik legfontosabb feladatuk, amellett, hogy a szakmákat népszerűsítik és szakképzést valósítanak meg az, hogy minél szélesebb társadalmi közegben ismertessék meg az ipari tevékenységet, a szakképzés értékeit.

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Színes paletta

A kézműves hagyományok felelevenítése mellett megannyi programmal is készülnek a szervezők minden korosztály számára. Az Ann-droid című előadás a legújabb színházi technikával párosul. Igazi 21.századi Pinokkió-történet, ami a robot életből a valóságos életbe való vágyódást mutatja be. Emellett a langaléta garabonciások gólyalábakon varázsolják majd el az érdeklődőket. A DSZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája divatbemutatóval készül a központ báltermében. A farsangi mulatság a beöltözést sem hagyja ki színes palettájából s továbbra is alapelemét képezi a napnak. Így a szervezők a beöltözőket is várják, akik közül a nyertesek a maskarádé végéig itt lévő óriáskerékre nyerhetnek jegyet. Továbbá Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy mindenki, aki a Dalidóra érkezik, kedvezménnyel utazhat majd az óriáskeréken. Hozzátette, hogy vetrece leves nélkül sem múlhat el az ünnepség, így az a Baltazár Dezső téren fog rotyogni, délután pedig a Kifli zenekar húzza a talpalávalót.

A mulatság vasárnap a Vojtina Bábszínházban folytatódik 10 órától 12 óra 30 percig, ahol hosszú lábú maskarák csapnak nagy csinnadrattát, s megvív egymással Konc király és Cibere vajda.

A Dalidó programjai ingyenesek, a részvétel azonban a Vojtina Bábszínházban regisztrációhoz kötött.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában