jubileum

2020.01.25. 16:32

Nemzetünk tradíciói a fiatalság kezében

„Olyan dolgot tanulhatunk, ami értéket jelentett a múltban, a jelenben, és reméljük a jövőben is.”

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

Harmincadik évfordulóját ünnepli a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, evégett tavaly októberben jubileumi programsorozatot indított, azóta pedig különböző ismeretterjesztő délutánokat szervez egy-egy tájegység hagyományainak bemutatására. Az elmúlt időszakban Sárközből és a vajdasági Tiszamentéből jöttek előadók, szombaton pedig Nógrádból érkezett a DMK Csapókerti Közösségi Házba Paluch Norbert, a Fülöp Ferenc díjas, néptáncpedagógus, aki az ifjaknak „Gyere velünk a nógrádi palócokhoz!” címmel tartott előadást.

Érdekes előadások

Az eseményre kicsik és nagyok is érkeztek, óvodások, kisiskolások, felső tagozatosok egyaránt részt vettek az érdekes előadásokon, és természetesen az esti táncházban is lehetett velük találkozni, ahol nem csak új lépéseket, de barátokat is szereztek. Az egész délután tartó rendezvényen az „oktatás” mellet az éhes szájakra is gondoltak, volt zsíros kenyér, forró tea, amelyből mindenki kedvére falatozhatott. Többek érkeztek a cívisvárosból, azonban monostorpályi, esztári és mikepércsi gyerekekkel is találkozhattunk, akik az előadásokat érdeklődve, fegyelmezetten figyelték.

Összetartó család

Honti Borbála barátnőivel, egyben tánctársaival érkezett az előadásokra, aki hiába még húszéves, már tizennégy éve színpadon van. – Körülbelül hatéves lehettem, amikor először láttam a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes produkcióját, akkor mondtam édesanyámnak, hogy én is táncolni szeretnék, ő pedig nem habozott, elvitt egy próbára, azóta tagja vagyok az együttesnek. Számomra a néptánc nagyon sokat jelent, főleg azért is, mert egy nagyon összetartó csoportnak lehetek a részese, számtalan baráttal gazdagodtam, olyanok vagyunk, mint egy nagy család. A néptánc által jóformán részévé válunk a magyar kultúrának, egy olyan dolgot tanulhatunk, ami értéket jelentett a múltban, a jelenben, és reméljük a jövőben is – mondta a fiatal lány.

Az előadásra idősebb asszonyok is ellátogattak, akik szívügyüknek tekintik a néptáncot. Legtöbbjük szerint egy olyan hagyományról beszélhetünk, amelyet sokkal több fiatalnak kellene gyakorolnia, hiszen nekik van a legnagyobb szerepük abban, hogy a szokásaink fennmaradjanak.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában