fotókkal

2020.01.23. 15:14

Keleti-képek, Kállai-kellékek Debrecenben

A lencse mindkét oldalára jut egy-egy Kossuth-díjas a Pásti utcai zsinagóga új tárlatán.

Fotó: Kiss Annamarie

A Debreceni Zsidónegyed Kulturális És Oktatási Központ szervezésében nyílt tárlat a napokban Keleti Ágnes Kossuth-díjas fotográfus képeiből és Kállai Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész hagyatéki tárgyaiból. A kiállítás gazdája a Kállai Ferenc Alapítvány, valamint a színészlegenda szülőhelye, Gyomaendrőd önkormányzata.

A kiállítás nyitónapján elsőként Puskás István alpolgármester köszöntötte az érdeklődőket.

– Debrecenben mindig különleges olyan programokon részt venni, melyekben a kultúra sokszínűsége mutatkozik meg, annak legkülönbözőbb résztvevői állnak állnak össze és mutatják meg magukat, hiszen a kultúrának ez a természetes működési módja: kapcsolatok révén, hálózatokban működik. A debreceni kulturális élet egyik nagyon fontos pontján, a zsidó hitközség által működtetett gyönyörű térben remekül megmutatkozik városunk kulturális sokszínűsége, és külön öröm, hogy ebben a térben a magyar színháztörténet egyik emblematikus figurájának, Kállai Ferencnek szentelünk figyelmet. Idén lenne 95 éves, a hagyatékát őrző Gyomaendrőd és a Kállai Ferenc Alapítvány segítségével jöhetett létre ez a program – világított rá Puskás István.

 

Gyomaendrőd polgármestere, Toldi Balázs szintén részt vett a megnyitón. – Városunk szülötte, Kállai Ferenc a XX. század színház- és filmművészet kimagasló alakja. 1925-ben született Gyomán, s bár élete nagy részét Budapesten töltötte, végig ragaszkodott szülőföldjéhez. Kedves történetei közé tartozott, amikor elmesélte, hogyan prédikált a tyúkoknak a baromfiudvarban édesanyja nagy becsben őrzött csipketerítőjét használva reverendának. Már kisgyerekként arra készült, hogy a közönség elé állhasson akár papként, akár szónokként, egyre határozottabban megfogalmazva színészi törekvéseit. Kállai mindig fontosnak és meghatározónak tartotta szülőfaluja hatását. Halála után özvegye, Kállai Ferencné a színész hagyatékából, személyes tárgyaiból, kitüntetéseiből álló hagyatékot adományozott Gyomaendrődnek, melyből 2015 áprilisában nyílt kiállítás a településen.

„Ez a gyűjtemény nemcsak gyomaendrődi szempontból megőrzendő, hanem a magyar nemzet számára is jelentős színháztörténeti érték”

– fogalmazott a gyomaendrődi városvezető.

A kiállítás kurátora, dr. Szanda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke elmondta, a fotó- és hagyatéki gyűjtemény 2015-ben, a művész 90. születésnapja alkalmából született meg Keleti Éva munkásságának egy részleteként, aki már az 1950-es évektől nyomon követte a Nemzeti Színház művészeit. A gyűjtemény a színész személyes és színházhoz köthető tárgyait, valamint színháztörténeti dokumentumokat is.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, az utóbbi években már nagyon sok kulturális rendezvénynek adott otthont a Pásti utcai ortodox zsinagóga, mely Debrecen unikális helyszíne. – Kállai Ferencet saját élete, példaképe arra predesztinálja, hogy igaz példaképünk legyen – hangsúlyozta Horovitz Tamás.

Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese Latinovits Zoltán szavaival nyitotta meg a kiállítást: „A színész minden művészek között a legmúlandóbb játékot játssza. Játéka nyomán nem marad semmi, Léte naponta igazolódik, vagy soha. Élete a vele játszóktól függ, a közönségtől, a kortársaktól. A színész halála után csak emlékek maradnak, halálával művészete megszűnik. A kortársak halálával emlékezete is kivész.”

– Ez a kiállítás éppen ez ellenkezőjéről tesz tanúbizonyságot; arról, hogy az igazi nagyságok képesek nyomot hagyni maguk után. Keletei Éva már a 60-as években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Képei a hazai színháztörténet kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségeinek különleges pillanatait örökítette meg. A Színháztörténet Múzeum adattárában több mint háromezer felvételét őrzik. A jelenlegi válogatás a Film, színház, muzsika-sorozat Kállai Ferenc című kötetének elvét követve született meg – mutatott rá dr. Bartha Elek

A tárlat 2020 augusztusáig tekinthető meg a Pásti utcai zsinagógában.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában