mozi

2020.01.31. 17:03

Díjaztak a kritikusok

A MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának életműdíját idén Cserhalmi György kapta.

Hajduk Kroly sznsz s Szke Abigl sznszn

Fotó: Napló-archívum

Az online filmforgalmazók népszerűségének rohamos növekedése ellenére az idén január elején közzétett hivatalos jelentések szerint 2019-ben megdőlt a nemzetközi mozilátogatási rekord. A magyar film nem döntögetett rekordokat az elmúlt esztendőben, sőt a korábbinál jóval kevesebb alkotás született, amely legfőképp a közelmúltban elhunyt Andy Vajna nevével fémjelzett Magyar Nemzeti Filmalap megszűnésének, illetve az annak utódintézményeként létrejött Nemzeti Filmintézet közötti hiátusnak tudható be. A korábbi Oscar-sikerekhez és egyéb nemzetközi elismerésekhez képest kevesebb rangos díjjal büszkélkedhettünk az elmúlt évben, de a készülőben lévő filmek, mint például Enyedi Ildikónak a Léa Seydoux és Louis Garrel főszereplésével készült A feleségem története mindenképpen bizakodásra ad okot.

Debrecenben láthatjuk

Több évtizedes múltra tekint vissza a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának díjkiosztója, mely korábban a hagyományok szerint a Magyar Filmszemle előestéjén zajlott, és az előző év legjobb magyar alkotásait díjazta több kategóriában. A Magyar Filmszemle ugyan már a múlté, de 5 éve Debrecenben Fejér Tamásnak, az Apolló Mozi vezetőjének köszönhetően született egy azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kezdeményezés, a Magyar Filmszüret, melyen közvetlenül a kritikusi díjak átadása után még egyszer a nagyvásznon láthatók az elmúlt esztendő kiemelkedő magyar mozgóképei.

A változatosság éve volt

A január 31-én Budapesten, a MÚOSZ székházában megrendezett díjkiosztón a legjobb nagyjátékfilmnek kijáró B. Nagy László-díjat Hartung Attila innovatív, a mai tinédzserekről leplezetlen őszinteséggel beszélő alkotása, a FOMO kapta, de ez a film, pontosabban Duszka Péter Gábor érdemelte ki a legjobb vágó díját is.

Ami a 2019-es évet illeti, ha kevés is volt a nagyjátékfilm, azért a műfaji változatosságra aligha lehetett panasz, a vígjátéktól a thrillerig változatos volt a kínálat. A thriller műfajában már több próbálkozás is született az utóbbi években, de kevés sikerült olyan jól, mint Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című filmje, amiért Bagota a legjobb rendezőnek kijáró elismerést kapta a kritikusoktól.

Taroltak az Akik maradtak sztárjai

A szakmai grémium Kárpáti György Mór Guerilla című filmjének ítélte a legjobb elsőfilm díját. A legjobb női alakítás díját Szőke Abigél, a legjobb férfi főszereplő díját pedig Hajduk Károly kapta. Mindketten Tóth Barnabás, Akik maradtak című filmjében nyújtottak emlékezetes és díjra érdemes alakítást.

Az Akik maradtak képviselte hazánkat 2019-ben az Oscar-versenyben, melynek finisébe sajnos már nem jutott be. A legjobb női mellékszereplő díját Kerekes Éva vehette át a Drakulics elvtársban nyújtott alakításáért. Idén két színész is megkapta a legjobb epizód alakítás díját: Nagy Ervin a Drakulics elvtársban, Molnár Levente pedig az Apró mesék című filmben megformált karakteréért részesült az elismerésben. Dévényi Zoltán operatőrt a Déva és a Curtiz című filmben nyújtott operatőri teljesítményéért díjazták a kritikusok. A debreceni kötődésű Malter rövidfilmfesztiválon is díjazták a nagy sikernek örvendő, azóta is számos elismerést besöprő rövidfilmet, Csoma Sándor Castingját, mely a kritikusok tetszését is elnyerte.

Ha valaki ezek után kedvet kapott hozzá, hogy megnézze vagy esetleg újranézze valamelyik alkotást, az február 9-ig megteheti az Apolló Moziban.

Váró Kata Anna

film- és színházkritikus, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának tagja

Borítókép: az Akik maradtak főszereplői, Hajduk Károly és Szőke Abigél színésznő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában