semmiből valamit varázsolni

2020.01.22. 20:53

Babákkal is köszöntötték a kultúra napját

Az irodalom mellett a tárgyi kultúra is hivatott arra, hogy a Magyar Kultúra Napját köszöntsék vele – vallják a Hajdúnánási emberek.

Fotó: Fekete Andrea

Január 22-én a népmese, történelmünk és tárgyi kultúránk állt a középpontban, amikor a Magyar Kultúra Napját ünnepelték a hajdúvárosban.

Fotó: Fekete Andrea

A művelődési központ galériájában olyan babakiállítás megnyitójára került sor, amelyben életre keltek népmeséink, történelmi hőseink, népi mesterségeink. A kiállítást Szólláth Zoltán művelődésszervező nyitotta meg, majd Szabóné Tóth Judit mutatta be a bábok készítőinek történetét. A tiszafüredi Vackor Varroda munkáit a kutatómunka mellett a hitelesség is jellemzi, így kelhetnek életre munkáik: a mackók, valamint az ismert irodalmi alkotások, népmesék szereplői. A nagy szeretettel készített babák a bizonyítékai annak, hogyan lehet a „semmiből valamit varázsolni”, az élettelenbe életet tölteni.

A babák rangos kiállításokon szerepeltek már, s mindenhol nagy sikerrel fogadják, hisz’ ki ne szeretné a Ludas Matyi, a Toldi, a János vitéz, vagy Mátyás király történetét?

A nánási megnyitót Réti Szabó Sándor „Fa-Ragozó” mesemondó meséje tette még színesebbé. A kiállítás február 10-ig tekinthető meg.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában