pályázati fiataloknak

2020.01.30. 16:31

Alkotások, édes anyanyelvünkön

Immár a határon túlról is várja a pályamunkákat a debreceni Ifjúsági Ház Magyarul álmodom elnevezésű kiírása.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A magyarsággal, a magyar kultúrával és történelemmel kapcsolatos, illetve a nemzeti kultúrához kötődő művészeti alkotásokat vár az Ifiház, a pályázat részleteiről csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót Széles Diána alpolgármester és Halász D. János, az intézmény ügyvezetője. A rendezvényen elsőként Farkas Zsombor, a debreceni Privát Affér zenekar frontembere mutatta be a Magyarul álmodom tavalyi győztes dalát Őrizd meg a nevemet címmel, melyet Székelyföldön csaknem hatezer ember előtt játszhattak el 2019-ben.

Fotó: Molnár Péter

Széles Diána arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalokat manapság rengeteg inger és zaj éri, emellett óriási az elvárás is velük szemben, és „nem elég trendi” magyarnak lenni. – Ezért is örömteli, hogy vannak még olyan fiatalok, akik nem így gondolkodnak és tudnak még példát mutatni. Az, hogy a Magyarul álmodom első körében közel ötven pályamű érkezett, azt mutatja, hogy az Ifiház hatékonyan tudja mozgósítani a fiatalokat. Azért is örülök, hogy második útjára is elindítottuk a fiatalokat, mert 14 és 25 év között mindenki megmutathatja magát és nincsenek műfaji kötöttségek. Az Ady-pad pályázatunk mellett több kezdeményezéssel is próbáltuk már unikálissá tenni a debreceniséget. A magyar kultúra ápolása az egyik legnemesebb feladat, ezért a Debrecenben élő 70 ezer fiatalt meg kell szólítanunk és be kell vonzanunk őket a város életébe – mutatott rá Széles Diána.

Halász D. János kiemelte, az Ifjúsági Ház 2019 év végéig nem kevesebb, mint 129 ezer látogatót fogadott különböző rendezvényein. Hozzátette, idén tovább bővül a pályázat is, ugyanis a Városok, Falvak Szövetségével közreműködve már a határainkon túli „magyarul álmodók” is jelentkezhetnek alkotásaikkal, produkcióikkal. – Tehetséges nemzet vagyunk, ezt mutatják többek között Nobel-díjasaink és sportolóink is – jegyezte meg végezetül.

A magyar kultúra napjához kapcsolódó pályázat jelentkezési határideje március 31., a kiírás részletei az Ifiház honlapján olvashatóak.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában