Macska a betonban

2019.12.17. 15:22

Krumpliból és keféből is készítik a filmjüket

Legyenek közös élmények ebben a széthulló világban – ez a lényeg.

Fotó: macskaabetonban.hu

Az ünnepek közeledtével kis időre letette a kamerát a Macska a betonban című – Dalnoky Ferenc Homokkerti capriccio című könyvének felhasználásával készülő – film stábja. A munka azonban nem áll meg, az alkotást rendezőként is jegyző retró- és életérzésgyűjtő legénysége jelenleg egy korhű Dacia román rendőrautó megépítésén ügyködik. – Azt mondják, megtörtént az eset, hogy egy biharkeresztesi téeszdolgozónak egy névnapozás után sikerült átszántania Romániába – idézte fel érdeklődésünkre a filmbeli események alapjául szolgáló történetet a rendező –, s a hatóság visszatoloncolta az illetőt; a jelenetek megfilmesítéséhez engedélyt kaptunk a bíróságtól (ezzel indul majd újra a forgatás januárban, még a bírósági szünet idején), illetve ehhez kell a rendőrautó. A bökkenő az, hogy a Dacia ma már ritkább hazánkban a fehér hollónál is. Apafán mindenesetre sikerült találni egyet – jelezte Dalnoky. Emellett sok fáradságot okoz egy zeneszám jogainak a megszerzése is. – Nem is az anyagi része, hanem a hivatalos ügyintézés igényel erőfeszítéseket ahhoz, hogy elhangozhasson Behár György és Romhányi József Szállnak a darvak című dala a filmben – magyarázta az alkotó. – A további aláfestésekben a Chrome Rt. hortobágyi rockegyüttes segít nekünk, a népzenei ihletettségű zenei anyagot pedig részben Pikó Sándornak köszönhetjük, aki díjmentesen engedélyezte a Lux együttes egyik, ilyen jellegű albuma dalainak a használatát – ismertette.

Meglepő mértékű összefogás

A (félig-meddig) képzeletbeli Nagybegyes településen játszódó, egyórás „áldokumentum-filmvígjáték”, mint korábban is írtuk, jelentős önkéntes összefogás révén készül. Ennek érdekességei közé tartozik, hogy az egyik támogató cég, mivel anyagilag nem volt rá lehetősége, hatszáz kiló burgonya felajánlásával segített. – Így azok, akik támogatni akarták a filmforgatást, a krumpli fejében zsákonként 1500 forinttal járulhattak hozzá a Macska a betonban elkészüléséhez. Két nap alatt elment a negyven zsák – foglalta össze Dalnoky Ferenc. – Most kapunk 21 kéményseprőkefét, amit hasonlóképpen igyekszünk hasznosítani – jegyezte meg. – Nem gondoltam volna, hogy ekkora közösségi támogatást kap a film, több ilyen projektet kellene indítani. Legyenek közös élmények ebben a széthulló világban – ez a legfontosabb mondanivalója ennek a forgatásnak – tette hozzá a rendező.

FGY

Borítókép: akciójelenetek a kukoricásban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában